tag:blogger.com,1999:blog-358215259074827706.post4204190925638294452..comments2024-03-28T21:26:54.539+01:00Comments on Jak u Ma-gdy, blog o jedzeniu: Beef Wellington, czyli polędwica wołowa pieczona w cieście francuskimJak u Ma-gdyhttp://www.blogger.com/profile/03290127629975072841noreply@blogger.comBlogger14125tag:blogger.com,1999:blog-358215259074827706.post-57278188006146205012014-10-05T21:02:36.072+02:002014-10-05T21:02:36.072+02:00Wellington to jest płaszcz,stąd pewnie nazwa tego ...Wellington to jest płaszcz,stąd pewnie nazwa tego typu dań się wywodzi. W płaszczyku,czy tam w koszulceAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-358215259074827706.post-87715053335803013502014-09-02T11:21:36.903+02:002014-09-02T11:21:36.903+02:00Prawda :-) Prawda :-) Jak u Ma-gdyhttps://www.blogger.com/profile/03290127629975072841noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-358215259074827706.post-36885910000397734352014-09-02T09:05:19.993+02:002014-09-02T09:05:19.993+02:00Takiego przepisu szukałem dzisiaj! przecudnie wygl...Takiego przepisu szukałem dzisiaj! przecudnie wygląda i zapewne dobrze smakuje, prawda? Wiem co będę dzisiaj gotować :)Tomasinhttp://dworkolesin.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-358215259074827706.post-8775253264539537032014-03-13T14:40:46.885+01:002014-03-13T14:40:46.885+01:00aby ciasto francuskie nie było mokre od soku z mię...aby ciasto francuskie nie było mokre od soku z mięsa można wykorzystać zamiast szynkę naleśniki na słono, które wchłoną wilgoć :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-358215259074827706.post-29066846409999458892014-01-05T19:15:39.802+01:002014-01-05T19:15:39.802+01:00Nie robiłam niestety tego dania z innej wołowiny n...Nie robiłam niestety tego dania z innej wołowiny niż polska i trudno mi powiedzieć, czy polędwica z brazylijskiej krowy może być inna. Być może warto zwrócić uwagę na fakt, żeby to był kawałek polędwicy z głowy lub środka polędwicy, nie z ogona? A najlepiej będzie kupić polską polędwicę i trzymać się temperatury ;-) Przepraszam, że nie jestem zbyt pomocna, ale nie chcę udawać, że znam się na polędwicach z zagranicy, skoro się nie znam...Jak u Ma-gdyhttps://www.blogger.com/profile/03290127629975072841noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-358215259074827706.post-89185828702950889902014-01-05T17:19:38.188+01:002014-01-05T17:19:38.188+01:00Wykorzystałam Twój przepis dziś na obiad i wyszło ...Wykorzystałam Twój przepis dziś na obiad i wyszło super. Kupiłam polędwicę wołową pochodzącą z brazylii. Mięso było miękkie ale bardzo soczyste i trochę mi się rozpadało przy krojeniu. Czy to wina pochodzenia polędwicy,czy polska jest mniej soczysta? Chcę powtórzyć danie i zależy mi żeby wyszło bez zarzutów. PozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-358215259074827706.post-23365769090310312013-12-27T12:02:04.824+01:002013-12-27T12:02:04.824+01:00Skoro Wy używacie szynki parmeńskiej to git ;-) Ja...Skoro Wy używacie szynki parmeńskiej to git ;-) Ja używam albo szynki, albo boczku, obie wersje są smaczne, a ja nie jestem zwolenniczką sztywnego trzymania się przepisów.Jak u Ma-gdyhttps://www.blogger.com/profile/03290127629975072841noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-358215259074827706.post-41050589515582073772013-12-25T10:18:42.711+01:002013-12-25T10:18:42.711+01:00Uzywamy Szynki parmenskiej , a nie boczku...Uzywamy Szynki parmenskiej , a nie boczku...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-358215259074827706.post-61729100356674460212013-12-14T10:14:42.950+01:002013-12-14T10:14:42.950+01:00Beef Wellington: skoro wyszedł krwisty, ale twardy...Beef Wellington: skoro wyszedł krwisty, ale twardy, obwiam się, że mogło chodzić o mięso... nie wiem, na ile interesujesz się źródłem pochodzenia mięsa, ale w naszym kraju niestety bardzo często sprzedaje się mięso krów mlecznych, które idą na ubój w momencie, gdy nie dają już mleka = gdy są starszymi paniami. Mięso ze starszych zwierząt niestety bywa twarde, dlatego jeżeli inwestujesz w polędwicę wołową, warto dołożyć trochę kasy i kupić polędwicę rasy mięsnej (np. polski Angus). Wtedy powinno być ok.<br />Pork Wellington: cieszę się, że wyszło i smakowało, przekażę mojej Babci :-)<br />Ciastka z owocami: napisz, o które chodzi (muffiny z owocami (ob)leśnymi?), a spróbuję wydedukować, dlaczego mogły nie wyjśćJak u Ma-gdyhttps://www.blogger.com/profile/03290127629975072841noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-358215259074827706.post-28849459537179128312013-11-20T04:38:52.397+01:002013-11-20T04:38:52.397+01:00próbowałem zrobić, niestety coś musiałem spitolić....próbowałem zrobić, niestety coś musiałem spitolić. Mięso wyszło mi krwiste, ale twarde. Będę próbował dalej. Natomiast skorzystałem z tego przepisu do polędwicy wieprzowej wyszła znakomicie!! Ciasto francuskie robię sam.Zrobiłem również ciasteczka z Twojego przepisu, ale niestety z 10 udały mi się 4. Zakalec. Sądzę, że owoce były za mokre. Ale wielkie dzięki za przepisy, są wielką inspiracją do fajnych potraw.<br />Pozdrawiam Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-358215259074827706.post-89483900288512211122013-07-30T23:04:45.189+02:002013-07-30T23:04:45.189+02:00Nie jest, taką temperaturę ma polędwica wołowa got...Nie jest, taką temperaturę ma polędwica wołowa gotowa do jedzenia, czy to stek czy pieczeń. Tutaj masz całą rozpiskę: http://en.wikipedia.org/wiki/Temperature_%28meat%29<br /><br />Być może informacje, które masz, dotyczą innych rodzajów mięs...Jak u Ma-gdyhttps://www.blogger.com/profile/03290127629975072841noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-358215259074827706.post-67605637909748459782013-07-30T16:17:45.525+02:002013-07-30T16:17:45.525+02:00Czy nie jesto pomyłka, z tą temperaturą, 54s C?. Z...Czy nie jesto pomyłka, z tą temperaturą, 54s C?. Zawsze słyszałem, że poniżej 68st C to może być groźne dla zdrowia.<br />Poz. WitekAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-358215259074827706.post-47479442499683300402012-08-28T00:09:16.969+02:002012-08-28T00:09:16.969+02:00e tam, jak się ma termometr do pieczonego mięsa w ...e tam, jak się ma termometr do pieczonego mięsa w przygotowaniu tego dania nie ma niczego, co zasługuje na szacunek ;)Jak u Ma-gdyhttps://www.blogger.com/profile/03290127629975072841noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-358215259074827706.post-65976226711196323502012-08-15T20:25:51.591+02:002012-08-15T20:25:51.591+02:00respect Moja Droga za to danie!:)respect Moja Droga za to danie!:)eli_behttps://www.blogger.com/profile/02082445516928925588noreply@blogger.com