Przygotowując tę sałatkę kierowałam się wskazówkami z mojego ulubionego amerykańskiego bloga kulinarnego, Smitten Kitchen. Podobnie jak w przypadku wielu innych dań na tym blogu, od pojawienia się myśli, że fajnie byłoby je przygotować do realizacji tego zmierzenia minęło sporo czasu :) Tym razem myśl pojawiła się przy którymś z kolei oglądaniu filmu "Julie & Julia", w którym Julie spotyka się na lunch z "rytualną sałatką Cobb" ze swoimi przyjaciółkami. Każda z nich zamawia sałatkę Cobb i każda prosi o wersję bez jakiegoś składnika (bez bekonu, bez jajka, itd.). U mnie był pełen wachlarz składników :)
Sałatka Cobb
Składniki (porcja dla 2 osób):
- 1 pierś z kurczaka (pojedyncza)
- 5-6 cienkich plasterków wędzonego boczku (ok 70-80g)
- 2 jajka
- 20 pomidorków koktajlowych (lub 2 dojrzałe, pachnące normalne pomidory - w sezonie)
- 1 nieduże awokado (ok 150-160g)
- 50g sera pleśniowego z niebieską pleśnią (np. lazur błękitny lub roquefort)
- kilka liści sałaty (ja miałam rzymską, wystarczyły po 2 liście na osobę)
- 6 łyżek oliwy + odrobina do kurczaka
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka sosu Worchester (jeżeli nie macie, można pominąć)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: posiekana natka lub szczypiorek (w oryginale jest szczypiorek)
- rozgrzewamy piekarnik do160 stopni Celsjusza z termoobiegiem i funkcją grill
- plastry boczku układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia
- blachę z boczkiem wstawiamy do piekarnika i pieczemy boczek przez kilka minut, do uzyskania złoto-brązowego koloru, uważając jednak, żeby zbytnio go nie wysuszyć
- upieczony boczek wyjmujemy z piekarnika, zmieniamy opcję grill na grzanie od góry i od dołu, zostawiamy termoobieg
- pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy, oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i wkładamy do foliowego rękawa do pieczenia i układamy na blaszce do pieczenia albo - bez folii - wkładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką
- blachę lub naczynie żaroodporne z kurczakiem wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25-30min
- upieczonego kurczaka wyjmujemy z piekarnika i z folii/naczynia żaroodpornego, kładziemy na desce do krojenia lub na talerzu, żeby wystygł
- jajka gotujemy na twardo
- awokado myjemy, obieramy i kroimy w kostkę
- pomidorki myjemy i kroimy w ćwiartki
- sałatę myjemy i siekamy (lub rwiemy) na nieduże kawałki (można też wykorzystać miks sałat z woreczka, wówczas powinna wystarczyć jedna duża garść na osobę)
- ser kroimy w drobną kostkę lub kruszymy
- wystudzonego kurczaka kroimy w kostkę
- wszystkie składniki układamy w rządki na talerzu (lub na 2 osobnych), można też wrzucić je do miski i wymieszać
- przygotowujemy sos z oliwy, octu, sosu Worchester, soku z cytryny, rozgniecionego w prasce czosnku oraz soli i pieprzu
- sosem można od razu polać sałatkę lub podać go w osobnych miseczkach, żeby konsumenci mogli sami doprawić nim sałatkę
- siekamy natkę lub szczypiorem i albo od razu posypujemy całą sałatkę albo podajemy w osobnym naczyniu, aby każdy mógł sam posypać swoją porcję
Co do sałatki Cobb - smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz