Udka z kurczaka pieczone z rozmarynem i cytryną
Składniki (dla 4 osób):
- 4 nogi z kurczaka (udo + podudzie, może być w całości lub rozdzielone, jak na powyższym zdjęciu; polecam mięso z kurczaka zagrodowego, które można kupić np. w warszawskim stacjonarnym sklepie mięsnym Befsztyk lub przez internet na Befsztyk.pl)
- 1 cytryna
- 1/2 gałązki świeżego rozmarynu do marynaty + 2-3 gałązki do pieczenia
- 2 małe lub 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Mięso myjemy i osuszamy
- Cytrynę parzymy wrzątkiem i kroimy w "ósemki"
- Odrywamy igiełki rozmarynu od łodygi (1/2 gałązki) i drobno siekamuy
- Czosnek obieramy i drobno siekamy lub miażdżymy w prasce
- Posiekany rozmaryn i czosnek łączymy z oliwą - uzyskujemy marynatę
- Mięso nacieramy marynatą i wkładamy do naczynia z przykrywką lub do worka ze struną, dorzucamy cząstki cytryny, zamykamy i odstawiamy do lodówki na 2-3h (może być na całą noc)
- Po zamarynowaniu kurczaka, gdy przyjdzie czas pieczenia, rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza (bez termoobiegu, opcja grzania od góry i od dołu), a mięso wyjmujemy z lodówki ok 30min przed wstawieniem do piekarnika
- Rozkładamy udka na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym wraz z marynatą, oprószamy solą i pieprzem, obkładamy kawałkami cytryny, dokładamy 2-3 gałązki świeżego rozmarunu
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 1,5h (pod koniec pieczenia, jeśli skórka wydaje się Wam za mało rumiana, można włączyć opcję grill)
- Po upieczeniu wykładamy na talerz i serwujemy np. pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami oraz z prostą sałatką z miksu sałat i sosu winegret (oliwa, ocet balsamiczny lub winny, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz)
Smacznego :)
z tą tradycyjną kuchnią to bym uważała, B. bardzo wybrzydzał przy wersji z tymiankiem. Rozmarynu to już nawet bym nie próbowała dodać :) ale pamiętam, że smak jest niesamowity. Cóż, widocznie trzeba być otwartym na nowe smaki :)
OdpowiedzUsuńmmm, mam smaka....a rozmaryn jak ładnie się "przyjarał" :)))
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie :) dzis wyprobuje ;)
OdpowiedzUsuń