wtorek, 1 kwietnia 2014

Kotleciki ziemniaczano-krabowe

Nie jestem największą na świecie fanką owoców morza, a wręcz ich nie lubię. Krewetki jak larwy, glutowate ostrygi, okropne mule, brr... Nie przeszkadza mi to jednak w miewaniu zachcianek na dania z owocami morza ;-) Ostatnio zapragnęłam kotlecików krabowych (crab cakes), które pierwszy raz jadłam w lecie w ubiegłym roku podczas weekendowej wycieczki do Londynu. Mimo, że smażone, wydały mi się takie lekkie i wiosenne ;-)

Skąd wziąć mięso kraba w Polsce? Raczej nie z paluszków krabowych, bo te są zrobione z mięsa rybiego, nie z kraba. Podobno tylko kolor ma krabowe pochodzenie, ale ręki ani tym bardziej głowy za to uciąć bym sobie nie dała. Przypomniałam sobie, że w którymś wydaniu magazynu kuchnia Tomek Woźniak robił coś z mięsem kraba i że było to mięso z puszki, które widziałam w delikatesach Marks & Spencer. No więc udałam się do delikatesów Marks & Spencer i zakupiłam 3 puszki, zawierające ok 120g mięsa z białego kraba każda (zalewy nie liczę) w niezbyt przyjemnej (szczególnie jak na mięso z puszki) cenie ok. 18 zł za sztukę. Ale cóż, zachcianka to zachcianka.

Do przygotowania tych kotlecików wykorzystałam przepis Jamiego Olivera. Zależało mi na tym, żeby to były kotleciki, w których skład wchodzą ziemniaki, żeby były bardziej sycące. Nie chciałam natomiast obtaczać ich w bułce ani w mące. Przepis nieco zmodyfikowałam. Podałam z roszponką skropioną vinegretem na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny, z dodatkiem soli i pieprzu.

Kotleciki ziemniaczano-krabowe

Składniki (na 10 niewielkich kotlecików, porcja dla 3 osób):
  • 3 puszki mięsa z białego kraba z Marks & Spencer (w sumie ok. 360g mięsa)
  • 150g obranych i ugotowanych ziemniaków (3 nieduże ziemniaki)
  • 1 mała cebulka
  • garść natki pietruszki
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. mięso kraba odsączamy z zalewy (najlepiej z wykorzystaniem sitka), a następnie siekamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski
  2. ugotowane (najlepiej w osolonej wodzie) ziemniaki rozgniatamy na puree i dodajemy do posiekanego mięsa kraba
  3. cebulę obieramy, drobno siekamy i dodajemy do mięsa i ziemniaków
  4. natkę myjemy i drobno siekamy, dodajemy do reszty składników
  5. jajko wbijamy do niewielkiej miski/kubka, roztrzepujemy widelcem i dodajemy do mieszaniny
  6. doprawiamy solą i pieprzem, porządnie wyrabiamy masę, żeby wszystkie składniki dobrze się wymieszały
  7. na duże patelni rozgrzewamy tłuszcz (całe dno patelni powinno być przykryte tłuszczem)
  8. z ziemniaczano-krabowej masy formujemy kotleciki, a następnie smażymy po kilka sztuk na raz na patelni z rozgrzanym tłuszczem na złoto-brązowy kolor
  9. usmażone kotleciki przekładamy na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, który wsiąknie nadmiar tłuszczu
  10. serwujemy na ciepło, np. z warzywami, można też podawać z cząstkami cytryny do skropienia
Smacznego :-)

1 komentarz: