czwartek, 12 czerwca 2014

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

Moja przyjaciółką Asia, autorka bloga o jedzeniu z różnych części świata i współautorka bloga podróżniczego, wróciła niedawno z podróży po Azji i Ameryce Południowej, w którą wraz z narzeczonym wybrała się jesienią. Wraz z innymi znajomymi orzygotowaliśmy dla niej małe powitanie. Marta wypytała narzeczonego Asi, za jakimi potrawami najbardziej tęskniła w trakcie podróży, okazało się, że marzyła jej się sałatka grecka z oryginalną grecką fetą oraz ciasto z rabarbarem. No więc była sałatka i ciasto. Ciasto z przepisu wzorowanego na przepisie z bloga Kwestia Smaku z pewnymi modyfikacjami.

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką


Składniki (na blachę o wymiarach 20 x 30 cm)

SPÓD
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru 
150 g masła prosto z lodówki + trochę do natłuszczenia blachy
1 jajko (najlepiej też prosto z lodówki)

NADZIENIE
600-700g rabarbaru (można też wziąć 500g rabarbaru i dorzucić 10-15 truskawek)
3 łyżki płynnego miodu
4 łyżki cukru
1 cukier wanilinowy

KRUSZONKA
75g mąki pszennej
25g mąki ziemniaczanej
25g cukru
60g masła prosto z lodówki

Przygotowanie:
1. Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną oraz cukrem
2. Masło kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do mieszanki suchych składników i rozcieramy w palcach do uzyskania konsystencji kruszonki
3. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto
4. Formę do pieczenia smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia, a następnie tak wysmarowaną blachę wyklejamy ciastem (ukrywamy kawałki ciasta i wyklejamy nimi blachę jak plasteliną)
5. Wykolejony ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki (na godzinę) lub do zamrażania (na 15-20 min) do schłodzenia
6. Rabarbar myjemy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy na nieduże kawałki
7. Pokrojony rabarbar wrzucamy do miski, dodajemy miód, cukier i cukier waniliowy, mieszamy, żeby słodkie składniki pokryły rabarbar i odstawiamy
8. Przygotowujemy kruszonkę: mąkę pszenna mieszamy z mąką ziemniaczaną, dodajemy pokrojone na małe kawałki lub strate na tarce masło i rozcieramy w palcach, a po uzyskaniu konsystencji kruszonki, przekładamy do miski i wstawiamy do lodówki do schłodzenia
9. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza
10. Schłodzoną blachę z ciastem wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę i podpiekamy ciasto przez 25 minut, do uzyskania lekko złotego koloru
11. Podopieczny spód wyjmujemy z piekarnika i zwiększały temperaturę do 180 stopni Celsjusza
12. Na podopieczny spód wykładamy słodki rabarbar (bez płynu, który w międzyczasie wypłynął z kawałków rabarbaru) i posypujemy kruszonką
13. Tak przygotowaną blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez kolejnych 30-40 minut do uzyskania lekko złotego koloru kruszonki
14. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika instudzimy
15. Przed podaniem można dodatkowo posypać wierzch cukrem pudrem, można też zaserwować to ciasto z dodatkiem lodów waniliowych

Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz