niedziela, 29 kwietnia 2018

Dorsz pieczony z boczkiem

Szukając pomysłu na weekendowy obiad, pomyślałam o rybie, bo mieliśmy z Wybrankiem ochotę na coś lekkiego, wiosennego, pasującego do zielonych szparagów (z importu - sezon trwa tak krótko, że zaczynamy go już zwykle przed sezonem) i młodych ziemniaków (również z importu, a jak - tu nie mamy wymówki, że sezon jest strasznie krótki, po prostu mieliśmy ochotę na małe ziemniaczki, których nie trzeba obierać). Ja jednak nie jestem specjalną fanką ryb (poza kostką z mintaja w panierce z lat 90., autorstwa mojej mamy, i poza łososiem w sosie teriyaki), jestem za to fanką boczku wędzonego (gdyby nie boczek wędzony, mogłabym zostać wegetarianką) i tak jakoś wyszło, że złożyłam te dwa składniki "do kupy". Otrzymane danie nie miało już wprawdzie tej lekkości, która spowodowała, że w ogóle pomyśleliśmy o rybie, ale pasowało do pieczonych szparagów i młodych ziemniaków w mundurkach. Okazuje się, że ryba może smakować dobrze. Pod warunkiem, że owinie się ją boczkiem ;-)

Dorsz pieczony z boczkiem



















Składniki (dla 2 osób):
  • 400g polędwiczki z dorsza
  • 8 cienkich plastrów boczku wędzonego
  • 10 młodych ziemniaków
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie: natka pietruszki
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki myjemy, wrzucamy do osolonej wody i gotujemy do miękkości
  2. Rybę kroimy na cztery części podobnej wielkości, każdą z nich oprószamy solą i pieprzem, a następ owijamy w dwa plastry boczku
  3. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałą końcówkę
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza, bez termoobiegu, grzanie z góry i z dołu
  5. Blachę do pieczenia wykładamy papierem pergaminowym, a papier natłuszczamy oliwą
  6. Na natłuszczonym papierze układamy owiniętą w boczek rybę
  7. Blachę z rybą wstawiamy do nagrzanego piekarnika
  8. Po 10 minutach na blaszkę (obok ryby) dokładamy szparagi, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem i wstawiamy do piekarnika na kolejnych 10 min (pod koniec pieczenia można zmienić na opcję grill, żeby boczek bardziej się zrumienił)
  9. Wyjmujemy blaszkę z pieca, upieczoną rybę i szparagi serwujemy z ziemniakami z wody, całość posypujemy drobno posiekaną świeżą natką (opcjonalnie)
Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz