niedziela, 13 maja 2012

Młoda kapusta duszona z marchewką i boczkiem

Duszoną młodą kapustkę zawsze robiła babcia ze strony mamy. Dodawała do niej przecier pomidorowy i trochę mąki, żeby sos oblepiający źdźbła poszatkowanej kapusty był bardziej aksamitny. Dodawała też mięso, zdaje się, że takie z rosołu, żeby wykorzystać pozostałości z przygotowania innych dań. Obok pierogów wiejskich, botwinki i zup owocowych, duszona młoda kapustka to jedno z najbardziej kojarzących mi się z babcią dań. Gdy zobaczyłam w osiedlowym warzywniaku główki młodej kapusty, nie miałam wątpliwości, czy ją kupić, ani co z nią zrobić. Szkoda tylko, że nie mogę już spytać babci, jak robiła swoją kapustę... Przyjmijmy, że ta moja będzie niedoskonałą namiastką tej babcinej.

Młoda kapusta duszona z marchewką i boczkiem, z dużą ilością koperku

Składniki (jako danie główne na porcje dla 2 osób lub jako dodatek do innego dania - wówczas powinno wystarczyć dla 4 osób):

  • 1 nieduża główka młodej kapusty (z tego, co się orientuję, taka główka waży ok 800-1000g)
  • 1 duża marchew
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 70-80g wędzonego boczku
  • 1 średniej wielkości cebula (taka najzwyklejsza, mieszcząca się w niekoszykarskiej garści)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 szklanka wody
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. kapustę obrać z ciemnozielonych, wierzchnich liści (chyba, że jest już obrana), opłukać pod wodą, osuszyć, usunąć głąb i poszatkować (kroję na 4 ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę w paski)
  2. marchew umyć, obrać, pokroić w kostkę
  3. cebulę obrać, drobno pokroić
  4. koperek umyć, drobno posiekać
  5. boczek (bez spodniej skóry) pokroić w kostkę
  6. rondel (najlepiej pokryty teflonem) postawić na ogniu, wrzucić pokrojony boczek (na razie bez dodatkowego tłuszczu; ciocia - siostra mojej babci - uczyła mnie, że najpierw trzeba poczekać aż z boczku wytopi się tłuszcz, a kawałki boczku podsmażą się na tym tłuszczu, a dopiero potem można dodać dodatkowy tłuszcz)
  7. gdy boczek się podsmaży, dodajemy łyżkę oliwy lub oleju i dorzucamy pokrojoną cebulę
  8. gdy cebula się podsmaży, dodajemy pokrojoną marchew i chwilę smażymy, często mieszając
  9. na koniec dodajemy poszatkowaną kapustę, mieszamy, dolewamy szklankę wody, przykrywamy i dusimy ok 10 min
  10. gdy kapusta będzie prawie gotowa, doprawiamy ją solą i pieprzem i dodajemy posiekany koperek
  11. zostawiamy jeszcze na 1-2 min na ogniu bez przykrycia, często mieszając
  12. serwujemy z dobrym pieczywem (najlepiej posmarowanym masłem ;)
Tym razem zrobiłam kapustę czysto kapuścianą, bez dodatku przecieru pomidorowego ani pomidorów w innej formie. Ale jak już rozpocznie się sezon na prawdziwe pomidory, dojrzewające w promieniach słońca (o ile w tym roku w naszym pięknym kraju będzie normalne, słoneczne lato), na pewno skuszę się na wersję z pomidorami. Smacznego :)

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam taka duszona młodą kapustę, moja teściowa robi tez z marchewką i boczkiem lub kiełbasa pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. a moja przyszła teściowa robi genialny bigos :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oo a za młodą kapustę w w tym sezonie się jeszcze nie brałam, to teraz nabrałam ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ten przepis,bardzo podobna jadlam w mlodosci :) pozdrawiam autorke...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za pozdrowienia i również pozdrawiam :)

      Usuń
  5. mloda capusta tak jak mloda dziewczyna jest zawsze smaczna ja uvielbiam obydvie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi się wypowiadać na temat młodych dziewczyn, ale młoda kapusta rzeczywiście jest super ;)

      Usuń
  6. Świetny przepis, jasny i prosty. Wszystko opisane krok po kroku. Wyszło pysznie, niebo w gębie (dodałem od siebie 2 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego).

    OdpowiedzUsuń