niedziela, 2 września 2012

Makaron z sosem pomidorowym alla Norma i ricottą

Kolejne po makaronie z sosem (a)matriciana i puttanesca podejście do włoskich sosów pomidorowych. Tym razem sos alla Norma, z bakłażanem, świeżą bazylią i ricottą. Nazwa tego sosu pochodzi podobno od opery autorstwa Vincenzo Belliniego, a jego ojczyzna to miasto Katania na Sycylii. W klasycznym wydaniu występuje ricotta salata, czyli lekko solony, prasowany i suszony ser z pasteryzowanego mleka owczego (więcej informacji o tym serze można znaleźć np. tutaj). Ricotta salata jest niestety trudno dostępna w Warszawie, szczególnie w niedzielne popołudnie... W związku z tym zastąpiłam ją świeżą, miękką ricottą, taką najzwyklejszą. I wyszło super, a Wybranek spałaszował swoją porcję w tempie znacznie szybszym niż inne makarony ;)

Fusilli alla Norma z serem ricotta

Składniki (dla 2 osób):
  • 250g makaronu (u mnie fusilli, ale może być dowolny)
  • 1kg dojrzałych pomidorów
  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 4 łyżki sera ricotta
  • pół pęczka świeżej bazylii
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 suszone pomidory
  • 1 mała suszona papryczka chili
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1.  bakłażan myjemy, kroimy w grube plastry, oprószamy solą i układamy na sitku na ok. 30 min, żeby puściły sok (ten zabieg ma pozbawić bakłażana goryczki)
  2. po upływie 30min plastry bakłażana płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w dużą kostkę
  3. na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy na niej kawałki bakłażana, aż zmiękną
  4. pomidory myjemy, parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i drobno kroimy
  5. czosnek obieramy i drobno siekamy
  6. na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę oliwy, wrzucamy na nią czosnek i chwilkę podsmażamy
  7. do podsmażonego czosnku dodajemy pokrojone pomidory, odsączone z zalewy i drobno posiekane suszone pomidory oraz pokruszoną suszoną papryczkę (ja dałam bez pestek, bo nie lubię zbyt pikantnych dań), całość dusimy do trzymania gęstego sosu
  8. dodajemy posiekaną bazylię i podsmażonego bakłażana, doprawiamy solą i pieprzem, chwilę razem dusimy
  9. makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  10. po ugotowaniu i odsączeniu makaronu mieszamy go z sosem
  11. nakładamy sos z makaronem na talerze, dodajemy po 2 łyżki ricotty na porcję makaronu, można udekorować bazylią
  12. tuż przed konsumpcją mieszamy makaron z sosem z ricottą na talerzu
Smacznego :)

1 komentarz: