niedziela, 30 czerwca 2013

Serniczki z czereśniami i migdałami

Pomysł na przygotowanie serniczków w takiej formie nie jest mój, pochodzi z bloga Kwestia Smaku. Autorka tego bloga pokazała, że żeby cieszyć się smakiem sernika z sezonowymi owocami, wcale nie trzeba dużo czasu i zachodu. Wystarczy gotowy zmielony twaróg, cukier, jajko, mąka, ciasteczka owsiane i ulubione owoce. A to wszystko piecze się w blaszce do muffinów i papilotkach :) W efekcie otrzymujemy małe porcje sernika, na 3-4 kęsy, w sam raz na spotkania z przyjaciółmi lub z rodziną, także niespodziewane wizyty (serniczki robi się stosunkowo szybko).Od siebie dodałam czereśnie i migdały, które moim zdaniem są tak dobraną parą jak truskawki i wanilia :) Przy okazji polecam mój ubiegłoroczny przepis na muffiny z czereśniami i migdałami. A skoro mówimy o czereśniach, zachęcam również do wypróbowania przepisu na rustykalną tartę z czereśniami. Sezon nie trwa wiecznie... ;)

Serniczki z czereśniami i migdałami


Składniki (na 12 serniczków z blachy do muffinów o średnicy 5cm):
  • 500g zmielonego twarogu (spokojnie można użyć gotowego, z wiadereczka; po kilku próbach moim zdaniem najlepiej sprawdza się jednak nie tradycyjny zmielony twaróg, ale "Twaróg Delikatny" marki President, bez dodatków; przy korzystaniu ze zwykłego zmielonego twarogu zdarzało mi się, że spód z pokruszonych ciasteczek nie do końca się spajał, najwyraźniej dostawał za mało wilgoci z twarogu)
  • 150g ciasteczek owsianych, bez dodatków
  • 1 białko z jajka
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki cukru (autorka oryginalnego przepisu podaje 1/2-3/4, ale moim zdaniem więcej niż 1/2 to zdecydowanie za dużo)
  • dojrzałe czereśnie (najlepiej takie ciemne, bo mają najwięcej smaku; u mnie wychodzi po 1,5 czereśni na serniczek)
  • płatki z migdałów
Przygotowanie:
  1. ser przekładamy do miski, dodajemy cukier, białko i mąkę, a następnie mieszamy łyżką (można mikserem na niewielkich obrotach, ale po co brudzić mikser, skoro naprawdę łyżka wystarczy)
  2. ciasteczka kruszymy (tu najlepiej sprawdza się blender z małym kubkiem, takim jak np. ten; dzięki użyciu blendera uzyskujemy ciasteczkowy piasek)
  3. blachę do muffinów wykładamy papilotkami, a na dno każdej z nich wsypujemy ciasteczkowy piasek, rozdzielając po równo
  4. ciasteczkowy piasek przyklepujemy, a na wierzch nakładamy sernikową masę, również równo rozdzielając
  5. myjemy i drylujemy czereśnie
  6. połówki czereśni wtykamy w masę serową, wierzch posypujemy płatkami z migdałów
  7. rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni Celsjusza (grzanie od góry i od dołu, bez termoobiegu)
  8. wstawiamy blachę z serniczkami do rozgrzanego piekarnika, zamykamy drzwiczki i od razu zmniejszamy temperaturę do 120 stopni Celsjusza
  9. w 120 stopniach Celsjusza pieczemy serniczki 25-30min
  10. po upieczeniu, wyjmujemy blachę z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia - serniczki są bardzo delikatne, nie polecam wyjmowania ich z blachy przed wystygnięciem, a i po wystygnięciu trzeba to zrobić ostrożnie
  11. wystudzone serniczki wstawiamy do lodówki i chłodzimy (schłodzone są najlepsze) - można wstawić razem z zimną już blachą, wtedy - po schłodzeniu wypieków w lodówce - stają się bardziej zwarte i łatwiej wyjąć się z zagłębień blachy
Smacznego :)

1 komentarz: