wtorek, 2 października 2012

Bardzo proste ciasto ze śliwkami

W mojej terminologii "bardzo proste ciasto" oznacza ciasto, którego przygotowanie jest tak proste, jak przygotowanie muffinów. Przygotuj składniki, wymieszaj mokre z mokrymi, suche z suchymi, następnie połącz obie mieszaniny, dodaj owoce lub inne dodatki, wymieszaj niezbyt dokładnie, przełóż do formy, upiecz. Mniej więcej w ten sposób robi się ciasto, które chciałabym dziś zaprezentować :) Od teraz będzie to mój ulubiony (po prosty i szybki ;) wypiek z sezonowymi owocami. W dzisiejszej odsłonie - ze śliwkami węgierkami, które mam wrażenie coraz trudniej dostać. W jednym ze swoich felietonów opublikowanych we Wproście Magda Gessler argumentuje, że przyczyną tego stanu rzeczy jest mało reprezentacyjny wygląd tej odmiany śliwek oraz fakt, że jest droga w uprawie. I być może ma rację, bo ludzie podobno "jedzą oczami", a więc czynnikiem decydującym o zakupie konkretnych śliwek pewnie jest sposób, w jaki prezentują się na straganie czy stoisku owocowo-warzywnym w supermarkecie. A skoro węgierki nie są zbyt reprezentacyjne, a więc nie przyciągają spojrzeń konsumentów, a dodatkowo są kosztowne w uprawie, nic dziwnego, że sklepy chętniej kupują, a rolnicy uprawiają inne odmiany tego owocu.

Węgierki, które udało mi się kupić w osiedlowym warzywniaku, nie były zbyt dorodne ani urodziwe. Niemniej jednak wolę je od większych i ładniejszych, bo mają w sobie to "coś" czego nie mają inne :) Sami porównajcie.

Ucierane ciasto ze śliwkami (lub innymi owocami sezonowymi)
[inspirowane przepisem z bloga Moje Wypieki]

Składniki (na klasyczną, prostokątną blachę do ciasta):
  • 300g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g płynnego miodu
  • 2 jajka
  • 340g jogurtu naturalnego (u mnie był bałkański)
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 16 śliwek (ok 1/2 kg)
  • opcjonalnie: cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
  1. śliwki umyć, przekroić każdą na pół (wzdłuż) i usunąć pestkę
  2. mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać
  3. przesianą mąkę z proszkiem połączyć z cukrem waniliowym i zwykłym cukrem
  4. w osobnym naczyniu wymieszać miód, jogurt, olej i jajka
  5. obie mieszaniny połączyć
  6. blachę do pieczenia posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia
  7. na tak przygotowaną blachę wlać ciasto i wyrównać jego powierzchnię
  8. na cieście ułożyć śliwki skórką do wnętrza ciasta
  9. blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) i piec 30 minut (lub do suchego patyczka)
  10. po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, wystudzić, a przed podaniem można posypać cukrem pudrem
  11. jeśli ciasto będzie czekało na konsumpcję, dobrze jest szczelnie je opakować, żeby nie wysychało
Śliwki można zastąpić innymi owocami, np. jabłkami czy gruszkami. Do ciasta można też dodać orzechy i/lub cynamon. Polecam :)

4 komentarze:

  1. skoro bardzo proste to zrobię jutro :)
    ale przede wszystkim mam prośbę, bo to już czas cobyś pogrupowała przepisy: zupy, ciasta, muffiny itd :) dziś się naszukałam przepisu na muffiny kolowe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście postaram się sprostać temu wyzwaniu, ośmielę się jednak zarekomendować korzystanie z wyszukiwarki, której okno znajduje się w lewym górnym roku okna przeglądarki ;) jeśli wpiszesz "coca", muffiny z coca-colą pojawiają się jako pierwszy (i jedyny) wynik szukania ;)

      Usuń
  2. ha! czyliż jestem nieobyta i przyzwyczajona do starodawnych :)

    OdpowiedzUsuń