sobota, 13 lipca 2013

Pyszny i prosty dip koperkowo-czosnkowy do warzyw, z przepisu Basi

Basia (od której "zgapiłam" m.in. przepis na pyszną wiosenną sałatkę) jest kobietą małej wiary, jeśli chodzi o jej własne umiejętności kulinarne. Zupełnie nie rozumiem dlaczego, ale być może publiczne wypranie tych "brudów" pomoże ;) Zawsze, gdy spotykamy się w naszym babskim lub powiększonym o dwóch przedstawicieli tej brzydszej płci (bez urazy ;) gronie u Basi, gospodyni bardzo się stara godnie nas ugościć. I jej to wychodzi - goście są zadowoleni w trakcie posiłku, wychodzą objedzeni, czasami zapadają w sen dzikiego węża jeszcze w trakcie spotkania, osuwając się na kanapę, czegóż chcieć więcej? ;) Ale Basia i tak nie wierzy...

Niektórzy podpatrują i kopiują Basi przepisy - czy to też nie jest powód, żeby uwierzyć we własne kulinarne możliwości? :) Jakiś czas temu, jeszcze w trakcie trwającej 6-7 miesięcy zimy 2012-2013, podczas jednego z takich spotkań Basia zaserwowała nam genialny dip koperkowo-czosnkowy do surowych warzyw. Genialny w smaku i prostocie. Jak się później okazało, składa się z 5 składników plus sól i pieprz, robi się go 5 minut, potem można jeszcze trochę schłodzić. Ten dip to bardzo fajny dodatek do warzyw, szczególnie teraz, gdy są młode. W lecie bierzemy młode marchewki, rzodkiewki, kalarepkę, ogórki gruntowe, białe części zielonej cebulki, można też surowego lub gotowanego kalafiora czy fasolkę szparagową, maczamy to całe dobro w dipie i delektujemy się smakiem :)

Dip koperkowo-czosnkowy Basi



















Składniki:
  • 1 mały jogurt naturalny (ok. 150g)
  • 1 serek Bieluch, naturalny
  • 1 serek kremowy Twój Smak marki Piątnica (myślę, że można też wykorzystać serek Philadelphia), naturalny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały pęczek koperku (mały = taki jak można dostać w sklepach w zimie; w lecie powinna wystarczyć 1/4 dużego pęczka świeżego, pachnącego koperku)
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. do miski przekładamy jogurt, serek Bieluch i serek Twój Smak, mieszamy łyżką do połączenia wszystkich składników i uzyskania gładkiej konsystencji
  2. czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę (lub bardzo drobno kroimy, ew. rozcieramy nożem na desce), a następnie dodajemy do nabiałowej masy
  3. koperek myjemy, osuszamy, drobno siekamy (to ważne, bo duże kawałki koperkowych łodyżek nie są zbyt fajne w takim dipie) i dodajemy do dipu
  4. dip z czosnkiem i koperkiem dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem
  5. przed podaniem dobrze jest schłodzić dip w lodówce, 20 min powinno wystarczyć
Serwujemy z sezonowymi warzywami. Smacznego :)

3 komentarze: