Dyniowe chili con carne
Składniki (dla 4 osób):
- 500g chudej mielonej wołowiny
- 1,2 kg dyni (ze skórą; u mnie była dynia makaronowa)
- 1 puszka fasolki red kidney
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 250ml bulionu wołowego lub warzywnego
- 1 świeża papryczka chili (lub więcej, jeśli wolicie pikantniejsze dania)
- 2 ząbki czosnku
- pęczek kolendry
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: odrobina startego sera cheddar
- na dno rondla wlewamy oliwę i wsypujemy kmin i oregano, mieszamy i chwilę podgrzewamy
- cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, wrzucamy na patelnię i podsmażamy (do zeszklenia)
- do rondla dodajemy mięso i podsmażamy
- w międzyczasie obieramy dynię ze skóry i kroimy w niedużą kostkę
- dorzucamy dynię do rondla i dolewamy bulion
- dusimy wszystko razem do momentu, aż dynia zacznie się rozpadać
- kroimy paprykę w kostkę, dorzucamy do rondla i dusimy
- fasolę odcedzamy, dorzucamy do rondla i wszystko razem podgrzewmy (1-2 minuty, żeby fasola sie nie porozpadała)
- przed podaniem doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz dorzucamy 1/2 posiekanego pęczka kolendry
- mieszamy i wykładamy na talerze
- dyniowe chili con carne dekorujemy plasterkami papryczki chili, posiekaną resztą natki oraz opcjonalnie startym cheddarem
Smacznego :)
Takiej wersji chilli con carne jeszcze nie znałam. Interesująca... :)
OdpowiedzUsuńtej jesieni dynia jest dla mnie wyjątkowo kusząca
OdpowiedzUsuń