niedziela, 11 listopada 2012

Sałatka "schabowa alternatywa"

To nie jest zwykły kotlet schabowy, taki w panierce. To jest piękny, różowiutki kotlet ze świeżej wieprzowiny, oprószony solą i pieprzem i usmażony na oliwie, miękki i soczysty. A to tego kawałki jabłka zrumienione na patelni, orzechy włoskie i rodzynki. Wszystko to ułożone na sałacie i polane dressingiem na bazie miodu, octu balsamicznego i oliwy. Taka schabowa alternatywa :) Polecam!

Sałatka "schabowa alternatywa"

Składniki (dla 2 osób):
  • 150-gramowy kotlet wykrojony ze schabu bez kości, oczyszczony z błon itp.
  • 2 nieduże jabłka
  • 20 połówek orzechów włoskich
  • 2 garści rodzynek
  • 4 garści sałaty (np. rukoli albo miksu - u mnie miks)
  • 6 łyżeczek oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • pół łyżeczki płynnego miodu
  • sół i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia
Przygotowanie:
  1. schab oprószamy solą i pieprzem i smażymy na patelni z 1 łyżką oliwy na złoty kolor (po kilka minut z obu stron, dociskając mięso do patelni szpatułką)
  2. usmażony schab zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok
  3. jabłka obieramy i kroimy na osiem części
  4. patelnię przecieramy ręcznikiem kuchennym i natłuszczamy oliwą (tak, żeby powierzchnia patelni była pokryta cienką warstwą oliwy i żeby nie było kałuż z tłuszczu na dnie oliwy)
  5. na tak przygotowanej patelni układamy kawałki jabłek i podsmażamy przed chwilę do uzyskania złotego koloru
  6. w między czasie na 2 talerzach rozkładamy po 2 garści sałaty
  7. przygotowujemy dressing z oliwy, octu i miodu, doprawiamy solą i pieprzem
  8. polewamy większością dressingu sałatę, zostawiamy ok. 2 łyżeczki
  9. schab kroimy na plastry w poprzek kotleta i układamy na sałacie
  10. gdy jabłka są zrumienione, również układamy je na sałacie
  11. ponownie wycieramy patelnię z oliwy, a na wytartą patelnie wrzucamy orzechy i chwilę prażymy
  12. orzechy układamy na sałacie, posypujemy całość rodzynkami i polewamy resztą dressingu
Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Super sałatka! Z chęcią bym sobie taką zaserwowała. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatka wygląda bardzo smacznie, a sam przepis jest dosyć ciekawy i kreatywny. Nie spotkałam się jeszcze z podobnym. Na pewno przy najbliższej możliwości spróbuje ją zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń