czwartek, 9 lipca 2015

Clafoutis, czyli czereśnie w cieście

ÓClafoutis to jedno z tych dań, które chciałam zrobić od momentu, gdy pierwszy raz zobaczyłam zdjęcie. Było to kilka lat temu, od tamtej pory przegapiłam kilka sezonów czereśniowych (można wprawdzie dodać innych owoców, ale najklasyczniejsza z klasycznych wersji jest właśnie z czereśniami; podobno jeśli dodamy inne owoce, nazwa tego deseru zmienia się na "flaugnarde"), aż w końcu stwierdziłam: "a czemu nie dziś?". I stało się. I wyszło super :-) Po zapieczeniu pod tym ciastem, podobnym do ciasta naleśnikowego, czereśnie nabierają głębszego smaku i koloru. Całość nie jest ani za słodka, ani za ciężka. Najlepsze jest tego samego dnia, dzień po upieczeniu ciasto twardnieje, choć nadal jest ok, to już nie to samo. Świeżo przygotowane clafoutis byłoby jeszcze lepsze z gałką lodów waniliowych :-)

Clafoutis robi się szybko, z prostych składników i w prosty sposób. Trudno to spartolić, polecam więc i tym, którzy w pieczeniu czują się dobrze i tym, którzy uważają się za totalne wypiekowe fajtłapy. Przepis zaczerpnęłam ze strony internetowej magazynu kulinarnego KUKBUK. Dodałam czereśnie bez pestek, żeby komfort jedzenia był większy, ale równie dobrze można dodać z pestkami - podobno ciasto uzyskuje wówczas migdałowy aromat.

Clafoutis

Składniki (porcja dla 4-6 osób, u mnie przygotowana w naczyniu żaroodpornym o wymiarach ok 15x15 cm)
- 300g czereśni
- 1/4 szklanki cukru (ok 60g)
- 1/2 szklanki mąki (ok 90g)
- 1/2 szklanki mleka (125ml)
- 80g masła + trochę do wysmarowania formy
- 1 jajko

Przygotowanie:
1. Czereśnie myjemy i drylujemy
2. Naczynie do zapiekania natłuszczamy masłem, na dno wsypujemy wydrylowane czereśnie
3. Masło roztapiamy na patelni i odstawiamy na bok, do przestygnięcia
4. Mąkę mieszamy z cukrem, a następnie dodajemy mleko, jajko i przestudzone stopione masło - najłatwiej będzie połączyć składniki mikserem, docelowo powinniśmy uzyskać gładką masę przypominającą ciasto na naleśniki
5. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, grzanie z góry i z dołu, bez termoobiegu
6. Ciasto wlewamy do przygotowanego wcześniej naczynia z czereśniami, starając się je równomiernie rozprowadzić na powirzchni czereśni
7. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25-30 min, do uzyskania złocistego koloru

Smacznego :-)

1 komentarz: