środa, 16 stycznia 2013

Pierogi z szynką i pieczarkami

Z Wybrankiem mym chcieliśmy w weekend coś ugotować, ale nie wiedzieliśmy co. Zdarza się nawet najlepszym ;) Wtem Wybranek stwierdził, że jak pracował w innej firmie i innej części miasta niż teraz, stołował się w pewnej pierogarni, gdzie serwowano przeróżne pierogi, m.in. z sosem bolońskim. Wywołało to pewną konsternację, ponieważ na warszawskim Mokotowie trudno znaleźć otwarty sklep z mięsem w stanie nadającym się do spożycia w sobotni wieczór... Trzeba więc było kombinować. Stanęło na pierogach ze składnikami dostępnymi w pobliskim spożywczaku - z szynką wieprzową i pieczarkami. Wyszło całkiem fajnie, a żeby pierogi nie były za suche, podałam je z pesto z pestek słonecznika i natki pietruszki :) Z sosem bolońskim będą następnym razem.

Pierogi z szynką i pieczarkami

Składniki (na ok 20-25 pierogów):

CIASTO
  • 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej poznańskiej) + trochę do posypania stolnicy
  • 4/5 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
FARSZ
  • 500g pieczarek
  • 100g szynki wieprzowej
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku
PESTO
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 1/2 pęczka natki
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. pieczarki obieramy lub myjemy, wedle uznania, i kroimy w plasterki
  2. pokrojone pieczarki wrzucamy na suchą patelnię i dusimy do odparowania całego płynu
  3. cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  4. szynkę kroimy w drobną kostkę
  5. po podduszeniu pieczarek na patelnię dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek
  6. dodajemy na patelnię szynkę i cebulę, podsmażając je razem z pieczarkami i doprawiając solą i pieprzem
  7. gotowy farsz zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia
  8. mąkę mieszamy z solą, w kopczyku robimy dołek i wlewamy wodę
  9. mieszamy mąkę z wodą i wyrabiamy elastyczne ciasto
  10. ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok 2mm
  11. z ciasta szklanką wycinamy kółka
  12. na każdym kółku układamy farsz (1 czubatą łyżeczkę) i zlepiamy pierogi
  13. w dużym garnku gotujemy wodę (nie solimy już, bo i ciasto i farsz były solone)
  14. wrzucamy pierogi partiami na wrzącą wodę i odcedzamy po wypłynięciu pierogów na powierzchnię wody
  15. ziarna słonecznika, parmezan, natkę i oliwę blenderujemy razem na lekko grudkowatą masę, którą doprawiamy solą i pieprzem
  16. serwujemy z pierogami, zamiast tradycyjnej omasty

Smacznego :)

1 komentarz: