poniedziałek, 27 maja 2013

Zielone szparagi zapiekane z cytryną i rozmarynem

Miało być więcej przepisów na dania ze szparagami. Dziś szparagi zapiekane z plastrami cytryny i gałązkami rozmarynu. Sama z siebie pewnie nie wpadłabym na takie połączenie, ale od czego ma się znajomych...i czasopisma :) Koleżanka z pracy, Małgosia, w reakcji na przepis na szparagi zapiekane z szynką parmeńską, opowiedziała mi o szparagach z cytryną i rozmarynem, które zrobiła dzień wcześniej. Bardzo mnie to połączenie zaintrygowało. Doczytałam jeszcze trochę w najnowszym wydaniu magazynu KUKBUK (nr 3, maj-czerwiec 2013, strona 58), e voila :)

Zielone szparagi zapiekane z cytryną i rozmarynem

Składniki (dla 1 osoby):
  • 10 zielonych szparagów (pół pęczka)
  • 1/2 niedużej cytryny
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza (bez termoobiegu, grzanie od góry i od dołu)
  2. Szparagi płuczemy (żeby wypłukać piasek, który mógł schować się między "płatkami" główek szparagów) i odcinamy końcówki (do miejsca, w którym przestają być łykowate; można też lekko zgiąć łodygę i pozwolić jej się złamać - złamie się właśnie w tym miejscu, w którym łykowata końcówka przechodzi w jędrną łodygę)
  3. Cytrynę porządnie myjemy i (połowę owocu) kroimy w plasterki
  4. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą, układamy szparagi i oprószamy je solą i pieprzem
  5. Na doprawionych szparagach układamy plastry cytryny oraz gałązki rozmarynu
  6. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut - będą gotowe gdy nieco zwiotczeją (jeśli macie znacznie grubsze szparagi niż moje, być może będzie potrzebne dłuższe pieczenie)
Podajemy jako dodatek lub samodzielne danie (np. ze świeżą bagietką :).

P.S. Jeśli w tym roku jeszcze nie jedliście szparagów, a chcielibyście, radzę się pospieszyć. Zbliżamy się ku końcowi sezonu, bo szparagi podrożały na Hali Mirowskiej ;) Na razie o 50 groszy na pęczku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz