Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka maślanki (to jest modyfikacja nr 1)
1 jajko
100 ml oleju
200 - 300 g rabarbaru
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na niewielkie kawałki (ja pokroiłam w poprzek łodygi, na kawałki wielkości ok 5 mm). W jednej misce wymieszać mąkę (wcześniej przesiać), proszek do pieczenia, cukier i sól. W drugiej maślankę, jajko i olej. Obie mieszaniny połączyć, dodając pokrojony rabarbar. Dobrze wymieszać (ale raczej łyżką niż w robocie kuchennym, żeby nie przedobrzyć). Papilotki napełniać do 2/3 wysokości, na wierzchu posypać kruszonką (modyfikacja nr 2) z tego przepisu (mi zostały ok 2 garści z kruchego ciasta z rabarbarem, które zamroziłam; na tę ilość muffinów proporcje z tego przepisu na kruszonkę można zmniejszyć ok. cztery razy i zrobić mniejszą ilość). Piec 20-30 min (wnioskując o stopniu upieczenia po wyglądzie) w 200 stopniach. Po upieczeniu wystudzić przed konsumpcją. Z tej ilości składników wyszło mi ok. 18 muffinów w papilotkach w grochy nabytych w DUKA o średnicy ok. 5cm.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz