Korzystałam z przepisu z bloga Kulinarne Spotkania, ale nieco go zmodyfikowałam, podrasowując kakaową warstwę ciasta przez dodanie do niej kawałków pokruszonej czekolady deserowej (gorzkiej nie było akurat w sklepie) Jedyna (nie wiem, czy powinnam teraz dodać jakiś znak sugerujący, że to nazwa zastrzeżona, czy nie - nie chciałabym narazić się nadgorliwym prawnikom Wedla...).
Ciasto "Cielaczek"
Składniki (na blachę o rozmiarach 20x30cm):
MASA KAKAOWA
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (duże, 32g)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki kakao w proszku
- 3/4 szklanki oleju
- 1 tabliczka (100g) czekolady deserowej (równie dobrze może być gorzka)
- 500g mielonego twarogu (u mnie gotowiec, z wiaderka)
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, grzanie od góry i od dołu, bez termoobiegu
- Wszystkie składniki na masę kakaową wrzucamy do miski i miksujemy (lub intensywnie mieszamy łyżką, do osiągnięcia gładkiej masy)
- Czekoladę łamiemy na kostki, a następnie rozdrabniamy na mniejsze kawałki (wielkości ok. ziarenek pieprzu) w blenderze lub siekamy nożem
- Pokruszoną/posiekaną czekoladę dodajemy do masy kakaowej i mieszamy
- Blachę na ciasto wykładamy folią do pieczenia i wylewamy na nią masę kakaową i wyrównujemy
- W osobnej misce mieszamy składniki na masę serową - powinna być jednolita i na tyle rzadka, żeby spływała z łyżki
- Na masie kakaowej robimy kleksy z masy serowej (robione łyżką), po 2-3 łyżki na łatę (czyli 1, 2 i 3 łyżka masy w tym samym miejscu)
- Surowe ciasto z kleksami wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (na środkową półkę) i pieczemy przez ok. 45min (tzw. suchego patyczka, który wbijamy w ciasto między łatami)
- Upieczone ciasto wyjmujemy z pieca i studzimy
- Podajemy wystudzone, można dodatkowo posypać cukrem pudrem, ale wtedy łaty będą mniej widoczne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz