niedziela, 14 sierpnia 2011

Muffiny z sezonowych owoców

W pełni sezonu na jagody, maliny i różnego rodzaju śliwki aż chce się piec, przynajmniej mi :) Wśród moich ostatnich dokonań wypiekowych są m.in. muffiny z jagodami oraz z nektarynkami. Sprawa jest prosta - mam jeden bazowy przepis, który modyfikuję, dodając różne składniki. Biały cukier może być zastąpiony przez brązowy i na odwrót. Można stosować różne rodzaje owoców i posypek, a jogurt naturalny zastępować maślanką. Co do mąki, podejrzewam, że biała pszenna mąka może być zamieniona na pełnoziarnistą - piszę "podejrzewam", bo nie przepadam za tzw. "zdrowszymi" wersjami. Nie będę zmniejszała ich wartości kalorycznej czy też "niezdrowości" dodając inną mąkę, która sprawia, że smak jest gorszy i tyle. Nikt mnie nie przekona, że ten sam muffin zrobiony z mąki pszennej i pełnoziarnistej jest tak samo dobry. Bullshit :)

Muffiny z nektarynkami, posypane orzechami nerkowca


Muffiny z jagodami


Przepis podstawowy na muffiny z owocami:
- w jednej misce mieszamy 300g mąki, 100g cukru, 1 op. cukru waniliowego, 1  łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
- w drugiej misce mieszamy 1 całe jajko (bez skorupki ;), 125ml oleju roślinnego i 180ml jogurtu naturalnego lub maślanki
- mieszamy obie mikstury, do otrzymanej masy dodajemy owoce (przepis ma tą zaletę, że masa jest gęsta, dzięki czemu owoce nie opadają na dno, nie powodując zapadnięcia się muffina do środka i powstania brzydkiego "kratera")
- miksturę rozkładamy do papilotek, którymi wyścieliliśmy formę do muffinów; do 2/3 wysokości papilotki
- posypujemy wybraną posypką (ja najczęściej używam płatków migdałów lub kruszonki)
- pieczemy 23min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (bez termoobiegu)

E voilà :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz