Muffiny z nektarynkami, posypane orzechami nerkowca
Muffiny z jagodami
Przepis podstawowy na muffiny z owocami:
- w jednej misce mieszamy 300g mąki, 100g cukru, 1 op. cukru waniliowego, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
- w drugiej misce mieszamy 1 całe jajko (bez skorupki ;), 125ml oleju roślinnego i 180ml jogurtu naturalnego lub maślanki
- mieszamy obie mikstury, do otrzymanej masy dodajemy owoce (przepis ma tą zaletę, że masa jest gęsta, dzięki czemu owoce nie opadają na dno, nie powodując zapadnięcia się muffina do środka i powstania brzydkiego "kratera")
- miksturę rozkładamy do papilotek, którymi wyścieliliśmy formę do muffinów; do 2/3 wysokości papilotki
- posypujemy wybraną posypką (ja najczęściej używam płatków migdałów lub kruszonki)
- pieczemy 23min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (bez termoobiegu)
E voilà :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz