środa, 14 grudnia 2011

Owsianka w wydaniu (przed)świątecznym

Proste, szybkie, pyszne i zdrowe - śniadanie idealne, owsianka. Dziś w wydaniu (przed)świątecznym czyli z dodatkiem składników, które kojarzą się ze świętami - pierniczków i mandarynek :) W podobnej konfiguracji można zaserwować sobie jogurt naturalny. Można też zastąpić pierniczki innymi wyraźnymi w smaku ciasteczkami (np. mocno czekoladowymi lub mocno cytrynowymi herbatnikami) i /lub innymi owocami. Ciekawym połączeniem mogłaby być również owsianka z masą makową z bakaliami, taką jak do makowca :) Możliwości są nieograniczone.

Owsianka w wydaniu (przed)świątecznym

Składniki (dla 1 osoby):

  • 2/3 szklanki mleka (lub wody, ale z mlekiem smakuje lepiej)
  • 5 łyżek otrębów owsianych
  • 2 cienkie pierniczki (ja wykorzystałam moje wypieki z tego przepisu) lub 1 grubszy (może być w lukrze)
  • 1 mandarynka
Przygotowanie:

  1. mleko (lub wodę) wlać do garnka i podgrzewać (na niezbyt dużym ogniu)
  2. do mleka wsypać otręby, wymieszać
  3. mleko zagotować z otrębami, aż zgęstnieje
  4. gdy mieszanka zgęstnieje, zdjąć z ognia i odstawić na minutę, żeby zgęstniała jeszcze bardziej
  5. owsiankę przełożyć do miseczki, posypać pokruszonymi pierniczkami, wymieszać
  6. obrać mandarynkę i ułożyć cząstki na wierzchu owsianki
Więcej pomysłów na owsiankę można znaleźć tutaj.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. wygląda pysznie, kiedyś muszę tak spróbować.
    gotujesz owsiankę z samych otrębów, nie płatków?

    OdpowiedzUsuń
  2. @susel: różnie, czasami tylko z otrębów, czasami z samych płatków, a czasami mieszam; ale chyba najbardziej odpowiada mi konsystencja owsianki z otrębów (papka)

    OdpowiedzUsuń