Owsianka w wydaniu (przed)świątecznym
Składniki (dla 1 osoby):
- 2/3 szklanki mleka (lub wody, ale z mlekiem smakuje lepiej)
- 5 łyżek otrębów owsianych
- 2 cienkie pierniczki (ja wykorzystałam moje wypieki z tego przepisu) lub 1 grubszy (może być w lukrze)
- 1 mandarynka
- mleko (lub wodę) wlać do garnka i podgrzewać (na niezbyt dużym ogniu)
- do mleka wsypać otręby, wymieszać
- mleko zagotować z otrębami, aż zgęstnieje
- gdy mieszanka zgęstnieje, zdjąć z ognia i odstawić na minutę, żeby zgęstniała jeszcze bardziej
- owsiankę przełożyć do miseczki, posypać pokruszonymi pierniczkami, wymieszać
- obrać mandarynkę i ułożyć cząstki na wierzchu owsianki
Smacznego :)
wygląda pysznie, kiedyś muszę tak spróbować.
OdpowiedzUsuńgotujesz owsiankę z samych otrębów, nie płatków?
@susel: różnie, czasami tylko z otrębów, czasami z samych płatków, a czasami mieszam; ale chyba najbardziej odpowiada mi konsystencja owsianki z otrębów (papka)
OdpowiedzUsuń