Bananowe muffiny
Składniki (na ok 18 sztuk muffinów o średnicy 5 cm):
- 3 dojrzałe banany
- 250g mąki pszennej
- 150g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 180ml jogurtu naturalnego (tym razem 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego Danone - miał akurat 180ml)
- 125ml oleju
- opcjonalnie: kilka plasterków suszonego banana do dekoracji
- nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza, bez termoobiegu, grzanie od dołu i od góry
- banany porządnie rozgnieść widelcem lub blenderem
- bananową papkę dobrze wymieszać z jajkiem, jogurtem i olejem
- w osobnym naczyniu wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę
- połączyć obie mieszaniny i dobrze wymieszać (wystarczy łyżką)
- blachę do muffinów wyłożyć papilotkami lub wysmarować każde zagłębienie tłuszczem
- nakładać ciasto do papilotek/zagłębień, do 3/4 wysokości
- na wierzchu każdej porcji ciasta ułożyć plasterek suszonego banana (opcjonalnie)
- wstawić do piekarnika i piec 23min
- po upieczeniu wystudzić (wystudzone muffiny łatwiej "odchodzą" od papierka, a ich smak jest intensywniejszy - ja często piekę muffiny wieczorem, a po wystudzeniu szczelnie owijam je folią spożywczą, żeby były jeszcze bardziej miękkie i miały jeszcze lepszy smak)
Polecam na śniadanie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz