sobota, 18 lutego 2012

Cytrynowe muffiny dla tęskniących za latem

Ostatnio coraz częściej powtarzam sobie w myślach pewne niezbyt ładne powiedzonko: Zimo wyp...! A zaraz potem: Wiosno nap...! Bo choć jestem w zimie i zimnie urodzona, mam dość, nawet mimo tego,  że tegoroczna zima jest o wiele łagodniejsza niż jej poprzedniczki (mrozy trwały krócej, a śnieg rzadziej padał). Ja już chcę wiosnę, słońce i zieleń. Niestety, zima jakoś nie chce wyp..., wydaje się wręcz, że nigdzie się nie wybiera, a ostatnio stała się bardziej zimowa niż w poprzednich zimowych tygodniach. Nie łudzę się więc, że sytuacja pogodowa ulegnie szybkiej poprawie, nie mówiąc już o nadejściu lata, a wraz z nim truskawek.
Póki co będą musiały wystarczyć mi truskawki z importu, których fala zalała ostatnio nasze rodzime spożywczaki. Te z importu nadają się - moim zdaniem - tylko do jedzenia na surowo lub do dekoracji, wykorzystałam je więc do przygotowania muffinów, które pozwolą na chwilę przenieść się myślami do cieplejszych miesięcy. Mam nadzieję.


Cytrynowe muffiny z serkiem waniliowym i truskawkami

Składniki (na ok. 20 muffinów o średnicy 5cm):
  •  300g mąki pszennej
  • 150g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • 1 jajko
  • 125ml oleju słonecznikowego
  • 180ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • ok. 1,5 opakowania 200-gramowego serka waniliowego z prawdziwą wanilią (np. marki President)
  • kilka truskawek (ilość zależy od tego, czy na każdym muffinie kładziemy ćwiartkę, pół czy całą truskawkę)
Przygotowanie:
  1. cytrynę porządnie wyszorować pod bieżącą wodą, następnie sparzyć wrzątkiem i wytrzeć do sucha
  2. zetrzeć skórkę z cytryny (tylko żółtą część), a następnie przekroić ją na pół i z każdej połówki wycisnąć sok - skórka i sok powinny trafić do osobnych naczyń
  3. nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, bez termoobiegu
  4. mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny mieszamy w jednym naczyniu
  5. jajko, olej, jogurt i sok z cytryny mieszamy w drugim naczyniu
  6. łączymy obie mieszaniny i dobrze mieszamy
  7. blachę do muffinów wykładamy papilotkami lub smarujemy tłuszczem - składniki wejdą w dość gwałtowną reakcję, a masa zacznie rosnąć
  8. do każdej papilotki/zagłębienia nakładamy ciasto - do 2/3 wysokości papilotki/głębokości zagłębienia (ze względu na gwałtowną reakcję zachodzącą między składnikami ciasta, w tym przypadku bardzo ważne jest to, żeby nie nakładać więcej masy, bo wypłynie z papilotki, tworząc rozlany wierzch, ze zbyt mocno przypieczonymi brzegami)
  9. blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 23 min
  10. po upieczeniu studzimy muffiny
  11. po zupełnym wystudzeniu muffinów, smarujemy wierzch każdego z nich serkiem waniliowym (dobrze, żeby był schłodzony) i dekorujemy truskawkami
  12. po udekorowaniu muffinów chwilę je chłodzimy (5-10min w lodówce) i podajemy
Zamiast serka waniliowego można wykorzystać krem z serka mascarpone (250g mascarpone + 3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka esencji waniliowej).

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz