Póki co będą musiały wystarczyć mi truskawki z importu, których fala zalała ostatnio nasze rodzime spożywczaki. Te z importu nadają się - moim zdaniem - tylko do jedzenia na surowo lub do dekoracji, wykorzystałam je więc do przygotowania muffinów, które pozwolą na chwilę przenieść się myślami do cieplejszych miesięcy. Mam nadzieję.
Cytrynowe muffiny z serkiem waniliowym i truskawkami
Składniki (na ok. 20 muffinów o średnicy 5cm):
- 300g mąki pszennej
- 150g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cytryna
- 1 jajko
- 125ml oleju słonecznikowego
- 180ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- ok. 1,5 opakowania 200-gramowego serka waniliowego z prawdziwą wanilią (np. marki President)
- kilka truskawek (ilość zależy od tego, czy na każdym muffinie kładziemy ćwiartkę, pół czy całą truskawkę)
- cytrynę porządnie wyszorować pod bieżącą wodą, następnie sparzyć wrzątkiem i wytrzeć do sucha
- zetrzeć skórkę z cytryny (tylko żółtą część), a następnie przekroić ją na pół i z każdej połówki wycisnąć sok - skórka i sok powinny trafić do osobnych naczyń
- nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, bez termoobiegu
- mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny mieszamy w jednym naczyniu
- jajko, olej, jogurt i sok z cytryny mieszamy w drugim naczyniu
- łączymy obie mieszaniny i dobrze mieszamy
- blachę do muffinów wykładamy papilotkami lub smarujemy tłuszczem - składniki wejdą w dość gwałtowną reakcję, a masa zacznie rosnąć
- do każdej papilotki/zagłębienia nakładamy ciasto - do 2/3 wysokości papilotki/głębokości zagłębienia (ze względu na gwałtowną reakcję zachodzącą między składnikami ciasta, w tym przypadku bardzo ważne jest to, żeby nie nakładać więcej masy, bo wypłynie z papilotki, tworząc rozlany wierzch, ze zbyt mocno przypieczonymi brzegami)
- blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 23 min
- po upieczeniu studzimy muffiny
- po zupełnym wystudzeniu muffinów, smarujemy wierzch każdego z nich serkiem waniliowym (dobrze, żeby był schłodzony) i dekorujemy truskawkami
- po udekorowaniu muffinów chwilę je chłodzimy (5-10min w lodówce) i podajemy
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz