poniedziałek, 13 lutego 2012

Idealne bułeczki do domowych hamburgerów

O domowych hamburgerach już było, ale nie o pieczywie. Czas stawić czoła temu niedociągnięciu. Pomysł upieczenia bułeczek do domowych hamburgerów pojawił się spontanicznie, a zainspirował mnie kawał mięsa wołowego zalegający w mojej lodówce. W niedzielne popołudnie raczej trudno o dobre, świeże bułki, szczególnie na warszawskim Starym Mokotowie, gdzie w niedzielę sklepy z pieczywem są albo nieczynne albo czynne do pory obiadowej albo sprzedają mrożone pieczywo opiekane w przysklepowym piecu. Żadna z tych ofert mi nie odpowiadała, aczkolwiek z ręką na sercu przyznaję, że nie raz to mrożone pieczywo konsumowała i nikt mnie do tego nie zmuszał (sytuacja też nie ;).

No więc w niedzielne popołudnie, wraz z Wybrankiem mym, przeprowadziłam przegląd lodówki: mięso - obecne, keczup Krzepki Radek marki Rybak (najlepszy keczup na świecie; Słodka Ania też daje radę ;) - jest, ser żółty - na miejscu. Pomidor i ogórek kiszony również się znalazły. Tylko bułek brak... Były za to suszone drożdże, mąka, cukier, mleko i masło. A skoro tak to można zrobić bułki do hamburgerów własnoręcznie :)  Z pomocą przyszła niezawodna autorka bloga Whiteplate, która sprzedała swoim czytelników przepis na - jak się wkrótce miałam przekonać - idealne bułeczki do hamburgerów. Nie miałam "na stanie" sezamu, którym w oryginalnym przepisie należało posypać bułeczki przed pieczeniem, ale jakoś dałam radę bez ;) Bułeczki wyszły fantastyczne. Wystarczyło i do hamburgerów, i na poniedziałkowe śniadanie. Gorąco polecam!

Bułeczki hamburgerowe
Składniki (na 8 bułeczek):
  • 200ml ciepłego mleka (w oryginale jest 3/4 szklanki wody + 1/3 szklanki mleka w proszku) + 1 łyżka zimnego mleka
  • 425g mąki pszennej (2,5 szklanki)
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 saszetka suszonych drożdży (7g) (w oryginale jest 1 łyżeczka = trochę więcej niż 1/2 saszetki, ale dodałam całą saszetkę, bo co bym zrobiła z mniej niż połową opakowania, która by mi została?)
  •  sezam (ja nie miałam, ale z sezamem wygląda fajnie)
Przygotowanie:
  1. roztopić masło
  2. roztopione masło wymieszać z ciepłym mlekiem, cukrem i drożdżami
  3. naczynie z drożdżowym zaczynem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 10-15min do wyrośnięcia
  4. mąkę dzielimy na 2 połowy, jedną połowę mieszamy z solą
  5. gdy drożdże "ruszą" łączymy zaczyn z połową mąki i solą oraz jajkiem
  6. wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając drugą połowę mąki
  7. powinniśmy uzyskać elastyczne ciasto, które się nie lepi
  8. wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 45min
  9. blachę do pieczenia cienko smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia (masło jest po to, żeby papier dobrze przylegał do blachy)
  10. po wyrośnięciu chwilę wyrabiamy ciasto, dzielimy je na 8 części, z każdej formujemy bułeczki
  11. bułeczki układamy na papierze do pieczenia, każdą lekko spłaszczamy
  12. blachę z bułeczkami przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45min w ciepłe miejsce
  13. rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (bez termoobiegu, grzanie od dołu od góry)
  14. w międzyczasie przygotowywujemy burgery (na przykład w taki sposób, albo bez cebuli, czosnku i natki - wówczas uzyskamy bardziej klasyczne kotlety) i dodatki (np. keczup, musztarda, sałata, pomidor, ogórek kiszony/konserwowy, cebula, co kto lubi)
  15. po wyrośnięciu smarujemy bułeczki żółtkiem rozkłóconym z 1 łyżką zimnego mleka
  16. wstawiamy do piekarnika, pieczemy 13-15min (u mnie 13min, ale piekarniki bywają różne)
  17. upieczone bułeczki wyjmujemy z piekarnika, chwilę studzimy, kroimy w poprzek, dodajemy mięso i dodatki i konsumujemy :)
A w moim wydaniu efekt końcowy wygląda tak:

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Faktycznie wygladaja idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja właśnie dzisiaj robie domowe hamburgery moim chłopakom ...teraz rośnie ciasto na buły:) Twoje wykonanie bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  3. polecam nie tylko do hamburgerów - nadają się również jako baza do kanapek, szczególnie na słodko, dzięki ich maślanemu smakowi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Boskiee! Ja robie bułeczki, ale na śniadanko świeże. Do tego mam taki gadżet do robienia nacięć http://qdecor.pl/akcesoria-i-formy-do-pieczenia/akcesoria-do-pieczenia/stempel-do-bulek,produkt4759/ Wyglądają jak prosto z piekarni! Moje maluchy je uwialbiają! Aż zgłodniałam na samą mysl o nich;)

    OdpowiedzUsuń