sobota, 28 stycznia 2012

Muffiny z mąki razowej z marchewką i suszoną żurawiną dla Basi

Mam szczęście do Baś - wszystkie, które znam, są fajne. 2 w rodzinie, 1 w najbliższym "towarzystwie", 1 w pracy. No i kilka wiewiórek ;)

Ta z pracy obchodziła niedawno urodziny, a z tej okazji zaprosiła kilku przedstawicieli naszej korporacyjnej loży szyderców na wspominki o noszeniu pieluch i kupowaniu pierwszych szpilek nad piwem. Na wspominanie pierwszej pary szpilek najbardziej entuzjastycznie zareagowali oczywiście nasi przesympatyczni koledzy z pracy ;) Tak wyszło, że i ja znalazłam się w tym zacnym gronie, a dokładnie - prawie się znalazłam. Bo w końcu okazało się, że jednak nie będę mogła wziąć udziału w tym przedsięwzięciu. W ramach zadośćuczynienia zrobiłam dla Basi muffiny - w takiej zdrowszej niż zwykle wersji, dołączając życzenia zdrówka, bo na rozumek już za późno... Zostały przyjęte entuzjastycznie, mimo, że to wypiek z mąki razowej (brr ;).

Muffiny z mąki razowej z marchewką i suszoną żurawiną

Składniki (z tej ilości wychodzi ok. 18-20 muffinów o średnicy 5cm):
  • 300g mąki żytniej razowej typ 2000 (hardcore'owo...)
  • 100g brązowego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (nie mogło być przecież tak zupełnie zdrowo i niskokalorycznie :P)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 180ml kefiru
  • 100ml oleju z pestek dyni (można też dodać zwykły olej słonecznikowy, ale ten z pestek dyni nadaje muffinom fajnego 
  • 1 szklanka startej marchewki (=2-3 starte marchewki, w zależności od wielkości)
  • 100g suszonej żurawiny
  • prażone pestki dyni do posypania
Przygotowanie:
    1. nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza, bez termoobiegu
    2. marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce (na grubych oczkach)
    3. w jednym naczyniu wymieszać mąkę, cukier brązowy, cukier waniliowy, sodę i proszek do pieczenia
    4. w osobnym naczyniu wymieszać jajko, kefir i startą marchew
    5. połączyć obie mieszaniny, dobrze wymieszać
    6. do uzyskanej masy dodać żurawinę, wymieszać
    7. blachę do muffinów wysmarować tłuszczem (każde zagłębienie) lub wyłożyć papilotkami
    8. do każdej papilotki/do każdego zagłębienia nałożyć ciasto - do 2/3 wysokości
    9. każdą porcję ciasta posypać pestkami dyni
    10. wstawić do piekarnika i piec 23 min
    11. po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić
    12. jeśli pieczemy muffiny wieczorem, a będą jedzone dopiero następnego dnia rano, warto szczelnie nie zapakować, żeby nie wyschły i nabrały głębszego aromatu
    Smacznego i na zdrowie ;)

    3 komentarze:

    1. Wyglądają świetnie, a smakują pewnie jeszcze lepiej :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Szczerze mówiąc, ze zwykłej, białej mąki smakują mi bardziej ;) No ale te miały być "ku zdrowotności"...

      OdpowiedzUsuń
    3. 100 ml oleju dodać do ciasta ?

      OdpowiedzUsuń