Stek z gorgonzolą
Składniki (porcja dla 2 osób):
- 2 steki z polędwicy wołowej (każdy z nich powinien ważyć ok 150-200g i mieć grubość mniej więcej 1 cala, czyli ok. 2,5cm)
- 150g sera gorgonzola
- 125ml śmietany (u nas była 18%)
- świeży rozmaryn (1 gałązka)
- sól i pieprz do smaku
- oliwa
- mięso umyć, osuszyć i oczyścić z błon
- zamarynować w oliwie (po 1 łyżeczce na steka), świeżo zmielonym pieprzu (po małej szczypcie na każdą stronę steka) i rozmarynie (obsypujemy steki igiełkami oberwanymi z gałązki)
- włożyć do lodówki, minimum na 1 godzinę
- ok. pół godziny przed smażeniem wyjąć mięso z lodówki, żeby trochę się ogrzało przed wrzuceniem na patelnię
- dobrze rozgrzewamy patelnię, rozcieramy (ręcznikiem papierowym) 1 łyżkę oliwy na jej powierzchni
- smażymy steki na patelni, ok. 2 min z każdej strony
- po usmażeniu zdejmujemy steki z patelni i na chwilę odkładamy, żeby steki chwilę "odpoczęły" i przestygły
- rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza (bez termoobiegu)
- kruszymy gorgonzolę na niewielkie kawałki
- w przestudzonych stekach robimy kieszonki (z boku; ważne jest to, żeby z zewnątrz otwór był możliwie jak najmniejszy, ale jednocześnie, żeby jego wewnętrzna powierzchnia była możliwie jak największa - im jest większa tym więcej zmieścimy gorgonzoli)
- kieszonki wypełniamy gorgonzolą (tak, żeby kieszonka była pełna :)
- blachę do pieczenia wykładamy papierem pergaminowym
- nadziane gorgonzolą steki układamy na blaszce i zapiekamy w piekarniku - jeśli lubicie medium rare (trochę mniej niż średnio wysmażone) to trzeba zapiekać steki ok. 4 min (bez przewracania na drugą stronę), jeśli medium (średnio wysmażone) - ok. 6 min, itd.
- trochę sera może wypłynąć z kieszonki, ale nie przejmujcie się tym - ważne, żeby nie piec steków za długo, żeby cały ser nie wyciekł z mięsa
- w międzyczasie na tą samą patelnię, na której smażyliśmy mięso, wlewamy śmietanę i "deglasujemy" patelnię - uwaga, robimy to na mniejszym ogniu niż przy smażeniu mięsa; doprowadzamy śmietanę do wrzenia, ale nie do zagotowania
- gdy śmietana zacznie wrzeć, dorzucamy na patelnię resztę pokruszonego sera i rozpuszczamy go w śmietanie, regularnie mieszając
- doprawiamy sos solą i pieprzem
- upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika i na chwilę odstawiamy, żeby odpoczęło
- doprawiamy mięso solą i układamy na talerzu
- polewamy mięso (lub talerz) sosem i serwujemy
Smacznego :)
Jeszcze nigdy tego nie jadłem - najwyższy czas to zmienić ;) Dzięki!
OdpowiedzUsuń