Wersja "skinny" zrobiona jest z upieczonego w piekarniku kalafiora, którego blenderujemy, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z makaronem oraz jakimś wyrazistym w smaku dodatkiem. Jest jesień, są grzyby, więc ja dodałam grzyby, a dokładnie borowiki i podgrzybki, które wcześniej poddusiłam z cebulą. Po wymieszaniu sosu z grzybami z makaronem i posypaniu świeżą natką uzyskałam bardzo smaczne danie, sycące, ale nie ciężkie. Polecam zarówno osobom, które szukają mniej kalorycznych alternatyw klasycznych dań, jak i amatorom kreatywnych pomysłów na dania z warzywami. Jeśli nie dodacie masła do duszenia grzybów, danie może być wegańskie.
Makaron z sosem z kalafiora i grzybami
Składniki (dla 4-5 osób):
- 500g suchego makaronu (u mnie penne)
- 1 cały kalafior
- 2 łyżki oleju
- 500-600g grzybów leśnych (u mnie podgrzybki i borowiki)
- 1 nieduża zwykła cebula
- opcjonalnie 100ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżka masła
- drobno posiekana świeża natka
- sól i pieprz do smaku
- z kalafiora usuwamy liście, myjemy, dzielimy na różyczki o podobnej wielkości
- tak przygotowane różyczki rozkładamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy 2 łyżkami oleju, oprószamy solą i pieprzem, mieszamy, a następnie równomiernie rozprowadzamy na blaszce
- wstawiamy do pieca rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza, grzanie od góry i od dołu, bez termoobiegu, a następnie pieczemy ok 25 min, aż się zrumieni
- upieczone różyczki kalafiora przekładamy do misy blendera, blenderujemy na gładką masę, ew. doprawiając solą do smaku
- grzyby myjemy, oczyszczamy, kroimy
- tak przygotowane grzyby wrzucamy na suchą patelnię i na niewielkim ogniu podduszamy kilka minut, aż woda z nich wyparuje
- w momencie, w którym grzyby zaczną przywierać do patelni, dodajemy masło i smażymy chwilę grzyby
- cebulę obieramy, drobno siekamy i dorzucamy do grzybów, chwilę razem smażymy
- dolewany na patelnię wino i czekamy, aż płyn wyparuje, a następnie doprawiamy solą i pieprzem
- na patelnię z grzybami przekładamy zblenderowany kalafior i trochę posiekanej natki, mieszamy
- ugotowany makaron łączymy z kalafiorowo-grzybowym sosem, posypujemy dodatkową natką i serwujemy
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz