Niektórzy podpatrują i kopiują Basi przepisy - czy to też nie jest powód, żeby uwierzyć we własne kulinarne możliwości? :) Jakiś czas temu, jeszcze w trakcie trwającej 6-7 miesięcy zimy 2012-2013, podczas jednego z takich spotkań Basia zaserwowała nam genialny dip koperkowo-czosnkowy do surowych warzyw. Genialny w smaku i prostocie. Jak się później okazało, składa się z 5 składników plus sól i pieprz, robi się go 5 minut, potem można jeszcze trochę schłodzić. Ten dip to bardzo fajny dodatek do warzyw, szczególnie teraz, gdy są młode. W lecie bierzemy młode marchewki, rzodkiewki, kalarepkę, ogórki gruntowe, białe części zielonej cebulki, można też surowego lub gotowanego kalafiora czy fasolkę szparagową, maczamy to całe dobro w dipie i delektujemy się smakiem :)
Dip koperkowo-czosnkowy Basi
Składniki:
- 1 mały jogurt naturalny (ok. 150g)
- 1 serek Bieluch, naturalny
- 1 serek kremowy Twój Smak marki Piątnica (myślę, że można też wykorzystać serek Philadelphia), naturalny
- 1 ząbek czosnku
- 1 mały pęczek koperku (mały = taki jak można dostać w sklepach w zimie; w lecie powinna wystarczyć 1/4 dużego pęczka świeżego, pachnącego koperku)
- sól i pieprz do smaku
- do miski przekładamy jogurt, serek Bieluch i serek Twój Smak, mieszamy łyżką do połączenia wszystkich składników i uzyskania gładkiej konsystencji
- czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę (lub bardzo drobno kroimy, ew. rozcieramy nożem na desce), a następnie dodajemy do nabiałowej masy
- koperek myjemy, osuszamy, drobno siekamy (to ważne, bo duże kawałki koperkowych łodyżek nie są zbyt fajne w takim dipie) i dodajemy do dipu
- dip z czosnkiem i koperkiem dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem
- przed podaniem dobrze jest schłodzić dip w lodówce, 20 min powinno wystarczyć
świetny na imprezę :)
OdpowiedzUsuńprawda :)
OdpowiedzUsuńDla żony do pracy. Jutro zrobie
OdpowiedzUsuń