Pasta jajeczna z awokado to jedno z niewielu, o ile nie jedyne, danie z diety przepisanej mojemu Wybrankowi przez dietetyka*, które na stałe zagościło w naszym jadłospisie. Oczywiście nie obyło się bez modyfikacji ;) W oryginale zamiast majonezu i jogurtu był chudy serek kremowy, który nie smakuje dobrze w połączeniu z jajkiem (wiem, bo sprawdziłam). Dlatego w mojej wersji znalazł się właśnie majonez z jogurtem, a osobom, które nie muszą uważać na kalorie czy cholesterol, polecam mieszankę majonezu ze śmietaną.
*w zaleceniach znalazła się też m.in. sałatka Cezar bez kurczaka, w której słynny sos z majonezu, parmezanu i anchois został zastąpiony jogurtem...
Pasta jajeczna z awokado
Składniki (porcja na 4 kanapki z dużą ilością pasty, dla 2 osób):
- 1 dojrzałe awokado
- 2 jajka
- 1 łyżeczka majonezu
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
- świeże zioła (u mnie natka pietruszki, ale np. szczypiorem również dobrze by się wkomponował)
- sól i pieprz do smaku
- jajka ugotować na twardo i dobrze wystudzić
- awokado przepołowić i wybrać miąższ do miseczki
- rozgnieść miąższ awokado widelcem
- jajka obrać, drobno posiekać i dodać do awokado
- majonez wymieszać z jogurtem i dodać do pasty
- doprawić solą i pieprzem
- posiekane zioła można dodać do pasty albo posypać nimi kanapki z pastą
Wow, koniecznie muszę spróbować:) U mnie tradycją jest, że pastę jajeczną robi się na śniadanie w niedzielę.
OdpowiedzUsuńu nas niestety pastę robi się sporadycznie, a ja tęsknię ;)
OdpowiedzUsuń