poniedziałek, 21 maja 2012

Nieco odchudzone ciasto z rabarbarem

Jeśli mam wybór między ciastem z mąki pełnoziarnistej i z takiej zwykłej, białej, zawsze wybiorę to drugie. Po prostu moim zdaniem wypieki pełnoziarniste smakują gorzej i mają bardziej toporną konsystencję niż te z białej mąki. Spójrzcie na mistrzów deserów, Francuzów - jak często zdarzyło Wam się jeść klasyczne francuskie wypieki z mąki pełnoziarnistej? No właśnie. Francuzi wiedzą, co dobre :) A tajemnicą szczupłej sylwetki Francuzek jest podobno umiar (polecam książkę pt. "Dlaczego Francuzki nie tyją?" autorstwa Mireille Guiliano). Ale miało być o zwykłym cieście z rabarbarem, a nie o francuskich frykasach ;)

Wbrew mojej nieukrywanej niechęci do pełnoziarnistych wypieków, zrobiłam w ten weekend ciasto z rabarbarem z taką właśnie mąką. Chciałam zrobić ukłon w stronę moich przyjaciółek (Elizy i Justyny), które uważają na to, co jedzą i które wraz z Wybrankami zawitały u mnie na niedzielnym obiedzie. Podano pyszną sałatkę z truskawkami i wołowiną, risotto z szynką serrano i pieczonymi w piekarniku szparagami, a na deser właśnie takie ciasto. Mimo, że z mąki pełnoziarnistej i cukru trzcinowego (biały jest lepszy! :) było całkiem dobre - polecam lubiącym pełnoziarniste wypieki i/lub tym, którzy na takie wypieki są ze względów dietetycznych skazani. Zamiast rabarbaru można dodać dowolne inne owoce, najlepiej sezonowe. W moim przepisie wzorowałam się na przepisie z bloga Couttelerie na najprostsze ciasto razowe z rabarbarem i jabłkami, wprowadziłam jednak pewne modyfikacje - moje ciasto jest bez jabłek, a do rabarbaru dodałam łyżkę miodu, żeby nieco go osłodzić (samo ciasto nie jest bardzo słodkie).

Ciasto z rabarbarem na mące pełnoziarnistej

Składniki (na klasyczną, prostokątną blachę):
  • 480g (3 szklanki) mąki pełnoziarnistej (u mnie pszenna)
  • 160g (3/4 szklanki) cukru trzcinowego (u mnie demerara)
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego (nie mogło być zupełnie poprawnie ;) lub 2 łyżeczki esencji
  • 375ml (1,5 szklanki) maślanki
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 4 łodygi rabarbaru (lub np. 2-3 jabłka czy 0,5 kg truskawek)
  • 1 łyżka płynnego miodu (w przypadku jabłek czy słodkich truskawek miodu bym nie dodawała)
Przygotowanie:
  1. mąkę, cukier trzcinowy, cukier waniliowy i sodę oczyszczoną mieszamy w misce
  2. do osobnego naczynia wrzucamy jajko, białko oraz szczyptę soli i lekko ubijamy mikserem
  3. do jajka dodajemy maślankę i mieszamy mikserem
  4. łączymy obie mieszaniny (suchą i mokrą)
  5. rabarbar myjemy, można obrać (ja nie obierałam) ze skórki i kroimy w plasterki grubości ok. 3-5 mm
  6. rabarbar wrzucamy do miski i polewamy łyżką miodu, dobrze mieszamy, żeby miód równomiernie się rozprowadził, pokrywając wszystkie kawałki rabarbaru
  7. rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza (grzanie od góry i od dołu, bez termoobiegu)
  8. blachę wykładamy papierem do pieczenia, na papier wykładamy masę (nie jest dość kleista, niezbyt chętnie się rozsmarowuje)
  9. na wierzch ciasta wykładamy rabarbar, starając się równomiernie go rozprowadzić
  10. kawałki rabarbaru lekko wciskamy w ciasto
  11. wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok. 40 min (pod koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone)
  12. po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy
Smacznego (ale lepsze byłoby z białą mąką i białym cukrem ;)

4 komentarze:

  1. dawno nie jadłam ciasta z rabarbarem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sezon trwa, szkoda nie wykorzystać - polecam jednak ciasta z białej mąki i białego cukru ;)

      Usuń
  2. Super blog! Mimo,że jedzenie nie jest dietetyczne to i tak bardzo fajne;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie jem tego wszystkiego sama, więc nie jest źle ;) w pochłanianiu tych wszystkich niedietetycznych dań dzielnie wspiera mnie rodzina i przyjaciele :)

      Usuń