Wbrew mojej nieukrywanej niechęci do pełnoziarnistych wypieków, zrobiłam w ten weekend ciasto z rabarbarem z taką właśnie mąką. Chciałam zrobić ukłon w stronę moich przyjaciółek (Elizy i Justyny), które uważają na to, co jedzą i które wraz z Wybrankami zawitały u mnie na niedzielnym obiedzie. Podano pyszną sałatkę z truskawkami i wołowiną, risotto z szynką serrano i pieczonymi w piekarniku szparagami, a na deser właśnie takie ciasto. Mimo, że z mąki pełnoziarnistej i cukru trzcinowego (biały jest lepszy! :) było całkiem dobre - polecam lubiącym pełnoziarniste wypieki i/lub tym, którzy na takie wypieki są ze względów dietetycznych skazani. Zamiast rabarbaru można dodać dowolne inne owoce, najlepiej sezonowe. W moim przepisie wzorowałam się na przepisie z bloga Couttelerie na najprostsze ciasto razowe z rabarbarem i jabłkami, wprowadziłam jednak pewne modyfikacje - moje ciasto jest bez jabłek, a do rabarbaru dodałam łyżkę miodu, żeby nieco go osłodzić (samo ciasto nie jest bardzo słodkie).
Ciasto z rabarbarem na mące pełnoziarnistej
Składniki (na klasyczną, prostokątną blachę):
- 480g (3 szklanki) mąki pełnoziarnistej (u mnie pszenna)
- 160g (3/4 szklanki) cukru trzcinowego (u mnie demerara)
- 3 łyżeczki cukru waniliowego (nie mogło być zupełnie poprawnie ;) lub 2 łyżeczki esencji
- 375ml (1,5 szklanki) maślanki
- 1 jajko
- 1 białko
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 4 łodygi rabarbaru (lub np. 2-3 jabłka czy 0,5 kg truskawek)
- 1 łyżka płynnego miodu (w przypadku jabłek czy słodkich truskawek miodu bym nie dodawała)
- mąkę, cukier trzcinowy, cukier waniliowy i sodę oczyszczoną mieszamy w misce
- do osobnego naczynia wrzucamy jajko, białko oraz szczyptę soli i lekko ubijamy mikserem
- do jajka dodajemy maślankę i mieszamy mikserem
- łączymy obie mieszaniny (suchą i mokrą)
- rabarbar myjemy, można obrać (ja nie obierałam) ze skórki i kroimy w plasterki grubości ok. 3-5 mm
- rabarbar wrzucamy do miski i polewamy łyżką miodu, dobrze mieszamy, żeby miód równomiernie się rozprowadził, pokrywając wszystkie kawałki rabarbaru
- rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza (grzanie od góry i od dołu, bez termoobiegu)
- blachę wykładamy papierem do pieczenia, na papier wykładamy masę (nie jest dość kleista, niezbyt chętnie się rozsmarowuje)
- na wierzch ciasta wykładamy rabarbar, starając się równomiernie go rozprowadzić
- kawałki rabarbaru lekko wciskamy w ciasto
- wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok. 40 min (pod koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone)
- po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy
dawno nie jadłam ciasta z rabarbarem
OdpowiedzUsuńsezon trwa, szkoda nie wykorzystać - polecam jednak ciasta z białej mąki i białego cukru ;)
UsuńSuper blog! Mimo,że jedzenie nie jest dietetyczne to i tak bardzo fajne;)
OdpowiedzUsuńnie jem tego wszystkiego sama, więc nie jest źle ;) w pochłanianiu tych wszystkich niedietetycznych dań dzielnie wspiera mnie rodzina i przyjaciele :)
Usuń