Carpaccio z pieczonych buraków z rukolą i kozim serem
Składniki (dla 2 osób):
- 4 (młode) buraki (każdy rozmiarów dorodnej nektarynki), nie ćwikłowe
- ok. 50g twarożku koziego (mniej więcej pół opakowania roladkowego twarożku koziego marki Soignon)
- garść rukoli
- 2-4 łyżki oliwy
- ćwiartka cytryny
- sól i pieprz do smaku
- buraki umyć, osuszyć, każdy owinąć folią aluminiową
- piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 45min (im większe buraki tym więcej czasu)
- upieczone buraki wystudzić i obrać ze skórki (schodzi prawie jak z pomidora sparzonego wrzątkiem)
- pokroić buraki w cienkie plastry i ułożyć na talerzach
- skropić plastry buraków oliwą (po 1-2 łyżki na porcję) i sokiem z cytryny (można też użyć octu balsamicznego, po 1 łyżeczce na porcję - dobrze jest wówczas wymieszać ocet z oliwą przed polaniem)
- doprawić solą i pieprzem
- rozłożyć na burakach trochę rukoli oraz kawałki sera koziego
Ser kozi można zastąpić np. fetą. Smacznego :)
poza wspomnianymi już zapiekanymi kromeczkami z serem kozim polecam też zamarynować buraka w occie balsamicznym lub podać buraka na ciepło (piec skropione octem buraki w naczyniu żaroodpornym, opcja grill)
OdpowiedzUsuń