Młoda kapusta duszona z marchewką i boczkiem, z dużą ilością koperku
Składniki (jako danie główne na porcje dla 2 osób lub jako dodatek do innego dania - wówczas powinno wystarczyć dla 4 osób):
- 1 nieduża główka młodej kapusty (z tego, co się orientuję, taka główka waży ok 800-1000g)
- 1 duża marchew
- 1 pęczek świeżego koperku
- 70-80g wędzonego boczku
- 1 średniej wielkości cebula (taka najzwyklejsza, mieszcząca się w niekoszykarskiej garści)
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
- 1 szklanka wody
- sól i pieprz do smaku
- kapustę obrać z ciemnozielonych, wierzchnich liści (chyba, że jest już obrana), opłukać pod wodą, osuszyć, usunąć głąb i poszatkować (kroję na 4 ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę w paski)
- marchew umyć, obrać, pokroić w kostkę
- cebulę obrać, drobno pokroić
- koperek umyć, drobno posiekać
- boczek (bez spodniej skóry) pokroić w kostkę
- rondel (najlepiej pokryty teflonem) postawić na ogniu, wrzucić pokrojony boczek (na razie bez dodatkowego tłuszczu; ciocia - siostra mojej babci - uczyła mnie, że najpierw trzeba poczekać aż z boczku wytopi się tłuszcz, a kawałki boczku podsmażą się na tym tłuszczu, a dopiero potem można dodać dodatkowy tłuszcz)
- gdy boczek się podsmaży, dodajemy łyżkę oliwy lub oleju i dorzucamy pokrojoną cebulę
- gdy cebula się podsmaży, dodajemy pokrojoną marchew i chwilę smażymy, często mieszając
- na koniec dodajemy poszatkowaną kapustę, mieszamy, dolewamy szklankę wody, przykrywamy i dusimy ok 10 min
- gdy kapusta będzie prawie gotowa, doprawiamy ją solą i pieprzem i dodajemy posiekany koperek
- zostawiamy jeszcze na 1-2 min na ogniu bez przykrycia, często mieszając
- serwujemy z dobrym pieczywem (najlepiej posmarowanym masłem ;)
Uwielbiam taka duszona młodą kapustę, moja teściowa robi tez z marchewką i boczkiem lub kiełbasa pycha :-)
OdpowiedzUsuńa moja przyszła teściowa robi genialny bigos :)
OdpowiedzUsuńOo a za młodą kapustę w w tym sezonie się jeszcze nie brałam, to teraz nabrałam ochoty :)
OdpowiedzUsuńPolecam w sezonie :)
UsuńSuper ten przepis,bardzo podobna jadlam w mlodosci :) pozdrawiam autorke...
OdpowiedzUsuńDziękuję za pozdrowienia i również pozdrawiam :)
Usuńmloda capusta tak jak mloda dziewczyna jest zawsze smaczna ja uvielbiam obydvie
OdpowiedzUsuńTrudno mi się wypowiadać na temat młodych dziewczyn, ale młoda kapusta rzeczywiście jest super ;)
UsuńŚwietny przepis, jasny i prosty. Wszystko opisane krok po kroku. Wyszło pysznie, niebo w gębie (dodałem od siebie 2 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego).
OdpowiedzUsuń