O jego istnieniu dowiedziałam się z programu "Nigella bites", prowadzonego przez Nigellę Lawson. W jednym z odcinków brytyjska Domowa Bogini prezentuje przepis na smażony ser halloumi, serwowany z drobno posiekaną papryczką chili.O tym przepisie przypomniałam sobie kilka lat później, stojąc przed chłodnią w jednym ze sklepów należących do sieci Kuchnie Świata i szukając zupełnie innego produktu. Kupiłam 1 kostkę halloumi, która została pokrojona w plasterki, podpieczona na patelni grillowej, połączona ze świeżymi warzywami i podana w formie sałatki w towarzystwie dressingu z oliwy, soli, pieprzu i posiekanej papryczki chili.Wyszło super :)
W ostatni weekend wypróbowałam inny wariant sałatki z tym serem, a sam ser potraktowałam patelnią teflonową zamiast grillowej. A było to tak:
Sałatka z (podsmażonym) serem halloumi
[plastry podsmażonego halloumi być może wyglądają tu jak kawałki ryby lub kurczaka, ale wierzcie mi, to naprawdę jest halloumi :)]
Składniki (dla 3-4 osób:
- 1 opakowanie sera halloumi (można go kupić w delikatesach Kuchnie Świata lub Piotr i Paweł, czasami bywa też w Bomi; w Almie nigdy nie udało mi się dostać tego sera)
- 1 opakowanie miksu sałat
- kilkanaście pomidorków cherry (ja miałam 10 cherry i 1 zwykłego pomidora)
- kilkanaście czarnych (lub zielonych) oliwek
- oliwa z oliwek
- oliwa z oliwek aromatyzowana pepperoncino (lub1 świeża papryczka chili, bez nasion)
- świeża bazylia
- sól i pieprz do smaku
- ser halloumi pokroić w plastry
- na teflonowej patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek
- plastry halloumi ułożyć na patelni, smażyć do zrumienienia z obu stron (uwaga, mogą trochę przywierać)
- po zdjęciu sera z patelni położyć plastry halloumi na ręczniku papierowym
- pomidory umyć, pokroić
- na półmisek wysypać sałatę, polać ją 2-3 łyżkami oliwy z oliwek ze szczyptą soli, dobrze wymieszać
- na sałacie ułożyć pomidory, oliwki i podsmażony ser
- skropić oliwą aromatyzowaną pepperoncino, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, posypać niedbale posiekaną bazylią (jeśli zamiast aromatyzowanej oliwy używamy zwykłej oliwy i papryczki chwili, papryczkę trzeba drobno posiekać i wymieszać z oliwą, a następnie rozprowadzić na sałatce)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz