środa, 9 listopada 2011

Cukiniowe placuszki

Nie wiem, skąd pochodziła cukinia, która posłużyła mi do przygotowania cukiniowych placuszków, bo w naszym pięknym kraju sezon na to warzywo już dawno minął. Może z jakiejś holenderskiej szklarni (chociaż miała smak, więc chyba nie ;) albo z hiszpańskiej plantacji (w Hipszanii jeszcze w połowie października były upały), byle nie z Chin... Czy Polska importuje z Chin warzywa?

Rozważania na temat rodowodu cukinii nie idą w dobrym kierunku, skupię się więc może na pozostałych składnikach cukiniowych placuszków ;) Przepis zaczerpnęłam z bloga Kwestia Smaku. Z tą różnicą, że mąkę pszenną zastąpiłam mąką żytnią razową typ 2000 (sama w to nie wierzę ;), a placuszki smażyłam na niewielkiej ilości tłuszczu, serwując je nie z sosem pomidorowym, ale z kremowym serkiem Philadelphia, natką pietruszki, świeżo zmielonym pieprzem i pokruszonymi suszonymi papryczkami, które rodzice przywieźli mi z urlopu spędzonego m.in. na Węgrzech.

A pomysł wziął się stąd, że w lodówce była cukinia i 3/4 opakowania serka - w ten sposób powstają najlepsze przepisy :) Na dania "nawinie" czyli z tego, co się akurat nawinie, jak mawiał mój brat cioteczny, mistrz wymyślania potraw motywowanego zawartością lodówki ;)

Cukiniowe placuszki

Składniki (na 14 placuszków = porcja dla 2-3 osób):
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 30g mąki żytniej razowej typ 2000 (myślę, że tak na dobrą sprawę można użyć dowolnej mąki - licząc się oczywiście z tym, że użycie każdej innej niż biała pszenna sprawi, że placuszki będą smakowały gorzej ;)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • świeża natka do posypania
  • 1 suszona lub świeża papryczka (ostra) do posypania
  • 1 op. (3/4 też ujdzie) serka kremowego Philadelphia lub Twój Smak Piątnicy lub innego ulubionego (zamiast serka można też użyć gęstej śmietany)
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. cukinię dobrze umyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
  2. czosnek obrać, przepuścić przez praskę lub zetrzeć na tarce na drobnych oczkach
  3. w osobnej misce wymieszać mąkę z dużą szczyptą soli
  4. do mąki z solą dodać roztrzepane jajko, wymieszać
  5. do masy stopniowo dodawać mleko (powstanie raczej gęsta i lepka masa)
  6. do masy dodać cukinię i czosnek, dobrze wymieszać - tak, aby masa okleiła i posklejała kawałki cukinii
  7. na patelni rozgrzać oliwę (w oryginale każdą porcję placuszków smaży się na 1 łyżce oliwy, ale ja smażyłam na chluście czyli na oko 1/2 łyżki)
  8. nakładać ciasto na patelnię, formując niewielkie placuszki (nie więcej niż 1 łyżka ciasta na placuszek)
  9. smażyć na złoty kolor z obu stron (uwaga przy przekręcaniu placuszków na drugą stronę - są bardzo delikatne, mogą się rozpaść w przypadku zbyt brutalnego traktowania)
  10. gotowe placuszki wyłożyć na talerz, udekorować każdy łyżeczką serką lub śmietany
  11. posypać całość drobno posiekaną natką i papryczką (w przypadku suszonej - rozgnieść papryczkę na drobne kawałki), doprawić świeżo zmielonym pieprzem
Smacznego :)



5 komentarzy:

  1. Cukiniowe placuszki to świetna, lżejsza alternatywa dla placków ziemniaczanych. A, jeśli mam być szczera, nawet wolę, kiedy w placuszki mam cukinię. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobno marchewkowe też są fajne - wypróbuję w najbliższym czasie i podzielę się wrażeniami na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do placuszków cukiniowych dobry jest też mus twarożek+śmietana+bazylia+sok z cytryny!

    sz.muff.dem (jak widzisz nadrabiam zaległości w komentowaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Trafiłam do Ciebie, bo poszukiwałam przepisu na placuszki na słono. Jutro pewnie spróbuję zrobić, ostatnio polubiłam robienie placuszków. U mnie przepis na placki bananowo-czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. @Esy: mam nadzieję, że przepis się sprawdzi - podziel się wrażeniami po wypróbowaniu :)

    OdpowiedzUsuń