poniedziałek, 23 lipca 2012

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków, z serkiem topionym

O tym, że istnieje takie danie, jak zupa ze świeżych ogórków oraz że jest bardzo dobre, dowiedziałam się 2 lata temu, gdy taką właśnie zupę ugotowała dla mnie moja przyjaciółka z dzieciństwa, Eliza (mam 2 przyjaciółki Elizy - jedną znam od 2-go roku życia, nasi rodzice przyjaźnią się od lat; a z drugą zaprzyjaźniłam się w liceum, razem kończyłyśmy studia). Jest wielką fanką urządzenia Thermomix i właśnie z pomocą tego urządzenia przygotowała dla mnie tę zupę. Oryginalny, thermomixowy przepis pochodzi z książki kucharskiej, którą można dokupić do tego sprzętu, a dokładnie: "Dobre gotowanie.Thermomix na każdy dzień", wydane przez Vorwerk, strona 20.

Nie będąc posiadaczką Thermomixa, zmodyfikowałam ten przepis tak, aby dostosować go do użytku w bezthermomixowych warunkach, tj. przy użyciu sprzętu dostępnego w większości kuchni (deska, nóż, blender, kuchenka). Wyszło bardzo dobrze, z czystym sumieniem polecam :)

Zupa ze świeżych ogórków z serkiem topionym

Składniki (z tej ilości można wykarmić od 4 do 6 osób, w zależności od apetytów i tego, czy to ma być główne danie czy przystawka):
  • 500g obranych ogórków gruntowych (ze skórką to ok. 650-700g; szklarniowe też się nadają, ale skoro trwa sezon na gruntowe, polecam gruntowe)
  • 100g śmietankowego serka topionego
  • 3 kostki bulionowe, warzywne (najlepiej ekologiczne)
  • 1,5 litra wody lub bulionu warzywnego (wówczas pomijamy kostki bulionowe)
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • koperek
  • 2 kromki zwykłego chleba
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. obrane ogórki kroimy w kostkę i wrzucamy do pojemnika blendera
  2. do ogórków dorzucamy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę
  3. dodajemy serek topiony i 3 kostki bulionowe (o ile używamy kostek, a nie bulionu)
  4. dosypujemy łyżkę mąki i wszystko razem blendujemy na gładki krem
  5. po zblendowaniu przekładamy masę do garnka z wodą (lub bulionem, jeśli nie korzystamy z kostki), mieszamy i doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu
  6. w międzyczasie kroimy pieczywo w kostkę, skrapiamy oliwą i wrzucamy na suchą patelnie
  7. podpiekamy grzanki na niewielkim ogniu, często mieszając/podrzucając zawartość patelni
  8. doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku
  9. gotową zupę przelewamy do miseczek, posypujemy świeżym, posiekanym koperkiem i serwujemy z grzankami
Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Znudzona ciągłym kiszeniem i konserwowaniem działkowych ogórków trafiłam na ten cudowny przepis. Popieram: faktycznie wyszło bardzo dobrze! Zupa zdrowa, smaczna i nieoczywista ;). Wielkie dzięki!
    PS. Mam już na oku kilka innych Twoich przepisów, które zamierzam wypróbować, więc możesz się mnie jeszcze kiedyś spodziewać :D.

    Pozdrawiam,
    Aga :)

    OdpowiedzUsuń