O tym, że istnieje takie danie, jak zupa ze świeżych ogórków oraz że jest bardzo dobre, dowiedziałam się 2 lata temu, gdy taką właśnie zupę ugotowała dla mnie moja przyjaciółka z dzieciństwa, Eliza (mam 2 przyjaciółki Elizy - jedną znam od 2-go roku życia, nasi rodzice przyjaźnią się od lat; a z drugą zaprzyjaźniłam się w liceum, razem kończyłyśmy studia). Jest wielką fanką urządzenia Thermomix i właśnie z pomocą tego urządzenia przygotowała dla mnie tę zupę. Oryginalny, thermomixowy przepis pochodzi z książki kucharskiej, którą można dokupić do tego sprzętu, a dokładnie: "Dobre gotowanie.Thermomix na każdy dzień", wydane przez Vorwerk, strona 20.
Nie będąc posiadaczką Thermomixa, zmodyfikowałam ten przepis tak, aby dostosować go do użytku w bezthermomixowych warunkach, tj. przy użyciu sprzętu dostępnego w większości kuchni (deska, nóż, blender, kuchenka). Wyszło bardzo dobrze, z czystym sumieniem polecam :)
Zupa ze świeżych ogórków z serkiem topionym
Składniki (z tej ilości można wykarmić od 4 do 6 osób, w zależności od apetytów i tego, czy to ma być główne danie czy przystawka):
- 500g obranych ogórków gruntowych (ze skórką to ok. 650-700g; szklarniowe też się nadają, ale skoro trwa sezon na gruntowe, polecam gruntowe)
- 100g śmietankowego serka topionego
- 3 kostki bulionowe, warzywne (najlepiej ekologiczne)
- 1,5 litra wody lub bulionu warzywnego (wówczas pomijamy kostki bulionowe)
- 1 mała cebula
- 1 łyżka mąki pszennej
- koperek
- 2 kromki zwykłego chleba
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- obrane ogórki kroimy w kostkę i wrzucamy do pojemnika blendera
- do ogórków dorzucamy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę
- dodajemy serek topiony i 3 kostki bulionowe (o ile używamy kostek, a nie bulionu)
- dosypujemy łyżkę mąki i wszystko razem blendujemy na gładki krem
- po zblendowaniu przekładamy masę do garnka z wodą (lub bulionem, jeśli nie korzystamy z kostki), mieszamy i doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu
- w międzyczasie kroimy pieczywo w kostkę, skrapiamy oliwą i wrzucamy na suchą patelnie
- podpiekamy grzanki na niewielkim ogniu, często mieszając/podrzucając zawartość patelni
- doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku
- gotową zupę przelewamy do miseczek, posypujemy świeżym, posiekanym koperkiem i serwujemy z grzankami
Smacznego :)
Znudzona ciągłym kiszeniem i konserwowaniem działkowych ogórków trafiłam na ten cudowny przepis. Popieram: faktycznie wyszło bardzo dobrze! Zupa zdrowa, smaczna i nieoczywista ;). Wielkie dzięki!
OdpowiedzUsuńPS. Mam już na oku kilka innych Twoich przepisów, które zamierzam wypróbować, więc możesz się mnie jeszcze kiedyś spodziewać :D.
Pozdrawiam,
Aga :)