Burger w rozsypce
[na załączonym obrazku sałatka była zagryzana bułką domowej roboty - tym razem jakoś nie miałam wyrzutów sumienia ;)]
Składniki (dla 1 osoby):
- burger domowej roboty, przygotowany np. zgodnie z tym przepisem (polecam burgery z wołowiny lub cielęciny do tej sałatki)
- 1/2 dużego pomidora
- 1 spory ogórek kiszony
- kilka plasterków cebuli
- 2-3 plasterki sera żółtego (u mnie cheddar)
- duża garść liści sałaty (lub miksu sałat)
- dressing: 3 łyżeczki oliwy, 1 łyżeczka octu winnego, 1/3 łyżeczki musztardy, sół i pieprz do smaku
- opcjonalnie (dla osób bez wyrzutów sumienia ;): bułka hamburgerowa domowej roboty (przepis na takie bułeczki można znaleźć tutaj) lub kupna
- na talerzu rozsypujemy sałatę (5-6 dużych liści, umytych i porwanych lub miks)
- na sałacie rozkładany pokrojone (np. w ósemki) pomidory, krążki cebuli i kawałki ogórka kiszonego
- całość polewany dressingiem
- na środku układamy kotlet tuż po usmażeniu
- sałatkę posypujemy porwanymi na małe kawałki plasterkami sera
Super, mi się zdarzało już wiele razy jeść burgera z sałatką. Uważam, że to świetna i apetyczna alternatywa dla suchej buły :)
OdpowiedzUsuń