Dorsz pieczony z boczkiem
Składniki (dla 2 osób):
- 400g polędwiczki z dorsza
- 8 cienkich plastrów boczku wędzonego
- 10 młodych ziemniaków
- 1 pęczek zielonych szparagów
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- opcjonalnie: natka pietruszki
Przygotowanie:
- Ziemniaki myjemy, wrzucamy do osolonej wody i gotujemy do miękkości
- Rybę kroimy na cztery części podobnej wielkości, każdą z nich oprószamy solą i pieprzem, a następ owijamy w dwa plastry boczku
- Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałą końcówkę
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza, bez termoobiegu, grzanie z góry i z dołu
- Blachę do pieczenia wykładamy papierem pergaminowym, a papier natłuszczamy oliwą
- Na natłuszczonym papierze układamy owiniętą w boczek rybę
- Blachę z rybą wstawiamy do nagrzanego piekarnika
- Po 10 minutach na blaszkę (obok ryby) dokładamy szparagi, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem i wstawiamy do piekarnika na kolejnych 10 min (pod koniec pieczenia można zmienić na opcję grill, żeby boczek bardziej się zrumienił)
- Wyjmujemy blaszkę z pieca, upieczoną rybę i szparagi serwujemy z ziemniakami z wody, całość posypujemy drobno posiekaną świeżą natką (opcjonalnie)
Smacznego :-)