Kruche ciasto z kremem czekoladowym i orzechami laskowymi
Składniki (na dwa spody z keksówki lub jeden z klasycznej prostokątnej blachy, ok. 20x30cm):
NA SPÓD
- 200g mąki pszennej
- 150g zimnego masła
- 70g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 żółtko (zimne, prosto z lodówki)
NA WIERZCH
- 2 mlecznej czekolady (ok. 200g)
- 250g serka mascarpone
- 200g orzechów laskowych (w całości)
- orzechy wysypujemy na blachę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 160 stopni Celsjusza i prażymy przez 10 min, potrząsając blachą co kilka minut
- jeśli korzystamy z niełuskanych, studzimy podprażone orzechy, a następnie wsypujemy do worka i "rozcieramy" w rękach tak, żeby pozbyć się łupinek
- mąkę i cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy sól, mieszamy
- masło kroimy na małe kawałki lub ścieramy na tarce z grubymi oczkami
- masło dodajemy do suczych składników i rozcieramy w palcami tak, jak na kruszonkę
- gdy ciasto zacznie się sklejać, dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto
- zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. do schłodzenia
- blachę lub blaszki natłuszczamy, wykładamy skrzyżowanymi paskami papieru do pieczenia (powinny wystawać z blachy, tak, żeby pociągając za nie, można było wyjąć upieczone spody z blachy)
- tak przygotowaną blachę wyklejamy schłodzonym ciastem (odrywamy po kawałku i wyklejamy spód z małym brzegiem, który utrzyma krem), nakłuwamy widelcem spód
- wyklejone blachy wstawiamy na 30 min do lodówki
- piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza, grzanie od góry i od dołu, bez termoobiegu
- schłodzone ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 min, a następnie obniżamy temperaturę do 175 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze przez 10-15 min, do uzyskania złotego koloru
- upieczone spody wyjmujemy z piekarnika, studzimy w blaszkach/blaszce, a następnie wyjmujemy z blachy
- na upieczony spód wykładamy 3/4 uprażonych orzechów (bez łusek)
- czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w naczyniu nad kąpielą wodną
- gdy wszystkie kawałki się rozpuszczą, dodajemy do tego samego naczynia i mieszamy, do uzyskania gładkiego kremu
- krem zaraz po przygotowaniu rozprowadzamy na kruchym spodzie i orzechach
- pozostałe orzechy rozłupujemy na połówki i dekorujemy nimi wierzch ciasta
- ostawiamy do zastygnięcia kremu, podajemy schłodzone