A inspiracją do upieczenia takich muffinów była dla mnie książka z przepisami na muffiny znaleziona w sieci sklepów Marks&Spencer, nosząca tytuł "Easy muffins. 100 fuss-free recipes for everyday cooking". Zawiera przepisy zarówno na słodkie muffiny (cytrynowe z makiem, z jabłkami i kruszonką, z morelami i prażonymi migdałami, z pistacjami i limonką, z rabarbarem, rodzynkami i imbirem, z syropem klonowym i orzechami pekan, z nektarynkami i bananami, z jagodami, z masłem orzechowym, itd.), jak i niesłodkie (z karmelizowaną cebulą, z marchewką i kolendrą, pomidorowe, ziołowe z wędzonym serem, z serem z niebieską pleśnią i z gruszką, z mozzarellą i pieczoną papryką, itd.). Każdy znajdzie coś dla siebie. Polecam tę i inne książki z kucharskie, które można dostać w tej sieci handlowej.
Muffiny "pełen tłuszcz"
Składniki (na ok 14-16 muffinów o średnicy 5 cm):
- 300g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 125ml mleka
- 125g masła
- 150g boczku
- 100g sera cheddar, najlepiej dojrzałego
- ok. 2 czubate łyżki posiekanego szczypiorku
- roztopić masło i odstawić do wystygnięcia
- boczek pokroić na małe kawałki, wrzucić na rozgrzaną (ale nie maksymalnie) patelnię i chwilę podsmażyć (ale nie na tyle, żeby się zwęglił ;)
- wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i posiekany szczypiorem w jednej misce
- w drugiej misce wymieszać jajko, mleko i wystudzone masło
- połączyć obie mieszaniny
- do uzyskanej masy dodać podsmażony boczek, dobrze wymieszać
- rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza
- ser pokroić w kosteczkę
- blachę do muffinów wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem
- do każdej papilotki/zagłębienia nakładać masę, do 2/3 wysokości/głębokości
- na każdej porcji ciasta ułożyć po kilka kosteczek sera i lekko wcisnąć je w masę
- wstawić do piekarnika i piec 20min
Smacznego :)
no najleższe faktycznie nie są, ale na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńpotwierdzam :)
OdpowiedzUsuń