środa, 14 marca 2012

Muffiny "pełen tłuszcz"

"Pełen tłuszcz" oznacza mniej więcej to samo, co "full wypas", a określenie to znalazłam w jednej z gazet kierujących swoje treści do entuzjastów samochodowego tunningu. Swojego czasu należał do nich mój brat, stąd takie czasopismo u nas w domu. Zajrzałam kiedyś z ciekawości, trafiając na relację z jakiegoś tunningowego eventu i trafiłam na to określenie. Bardziej niż do aut pasuje mi do muffinów, które ostatnio upiekłam. Traktowane dosłownie, oddaje charakter tych babeczek, składających się z masła, mąki, jajka, boczku i sera cheddar, czyli samych dietetycznych składników ;)

A inspiracją do upieczenia takich muffinów była dla mnie książka z przepisami na muffiny znaleziona w sieci sklepów Marks&Spencer, nosząca tytuł "Easy muffins. 100 fuss-free recipes for everyday cooking". Zawiera przepisy zarówno na słodkie muffiny (cytrynowe z makiem, z jabłkami i kruszonką, z morelami i prażonymi migdałami, z pistacjami i limonką, z rabarbarem, rodzynkami i imbirem, z syropem klonowym i orzechami pekan, z nektarynkami i bananami, z jagodami, z masłem orzechowym, itd.), jak i niesłodkie (z karmelizowaną cebulą, z marchewką i kolendrą, pomidorowe, ziołowe z wędzonym serem, z serem z niebieską pleśnią i z gruszką, z mozzarellą i pieczoną papryką, itd.). Każdy znajdzie coś dla siebie. Polecam tę i inne książki z kucharskie, które można dostać w tej sieci handlowej.

Muffiny "pełen tłuszcz"
Składniki (na ok 14-16 muffinów o średnicy 5 cm):
  • 300g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 125ml mleka
  • 125g masła
  • 150g boczku
  • 100g sera cheddar, najlepiej dojrzałego
  • ok. 2 czubate łyżki posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
  1. roztopić masło i odstawić do wystygnięcia
  2. boczek pokroić na małe kawałki, wrzucić na rozgrzaną (ale nie maksymalnie) patelnię i chwilę podsmażyć (ale nie na tyle, żeby się zwęglił ;)
  3. wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i posiekany szczypiorem w jednej misce
  4. w drugiej misce wymieszać jajko, mleko i wystudzone masło
  5. połączyć obie mieszaniny
  6. do uzyskanej masy dodać podsmażony boczek, dobrze wymieszać
  7. rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza
  8. ser pokroić w kosteczkę
  9. blachę do muffinów wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem
  10. do każdej papilotki/zagłębienia nakładać masę, do 2/3 wysokości/głębokości
  11. na każdej porcji ciasta ułożyć po kilka kosteczek sera i lekko wcisnąć je w masę
  12. wstawić do piekarnika i piec 20min
Myślę, że powinny dobrze komponować się z piwem.

Smacznego :)

2 komentarze: