Częścią mojego urodzinowego posiłku "U Kucharzy" była sałatka z kozim serem ze świeżych warzyw, twarogu koziego doprawionego ziołami i z dressingiem na bazie octu balsamicznego. Taki wiosenny zestaw. W oczekiwaniu na wiosnę za oknem, podjęłam próbę skopiowania tej sałatki. Przyznaję, identyczna nie wyszła, ale i tak była dobra, więc cel został osiągnięty ;) Polecam.
Wiosenna sałatka z kozim serem
Składniki (porcja dla 1 osoby):
- 5-6 liści zwykłej sałaty
- kilka pasków świeżej papryki
- 2 rzodkiewki
- 1/2 dużego pomidora
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- ok. 2 czubate łyżki twarożku koziego (1/2 opakowania małej roladki)
- 1 łyżeczka drobno posiekanych ziół (u mnie świeży tymianek)
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
- sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki
- pomidor sparzyć, obrać ze skórki, pokroić (jeśli ktoś woli ze skórką, ok)
- rzodkiewki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki
- paprykę umyć, odkroić kilka pasków, paski przekroić na pół
- posiekać zioła
- serek kozi wymieszać z tymiankiem (lub np. natką), doprawić solą i pieprzem, uformować we "wrzecionka" za pomocą 2 łyżeczek (albo i nie ;)
- oliwę wymieszać z octem balsamicznym i doprawić
- sałatę ułożyć na talerzy, polać dressingiem, wymieszać
- na sałacie ułożyć resztę warzyw i ser, po wierzchu posypać szczypiorkiem
Fantastyczna! Taka jak lubię! Więc się częstuję;)
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie!
Pozdrawiam:)
dziękuję i częstuj się do woli :)
OdpowiedzUsuń