Sałatka z grillowaną wołowiną, truskawkami i granatem
[próba odtworzenia sałatki "Truskawkowe pole" z menu restauracji Ale Gloria]
Składniki (porcja dla 2 osób):
- 2 nieduże steki z polędwicy wołowej (70-100g każdy)
- 4 duże truskawki
- 1 nieduży owoc granatu (powinno wyjść po ok. 4-5 czubatych łyżek ziarenek na porcję)
- 2 duże garści sałaty (my mieliśmy miks z torebki)
- 1 mała szalotka (bywają większe, dlatego zaznaczam, że mała)
- 2 czubate łyżki drobno posiekanej świeżej natki
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- przygotować grillowane (smażone też mogą być) steki, najlepiej tak, aby pozostały różowe w środku (tutaj znajdziecie kilka wskazówek od Wybranka, który dużo lepiej zna się na robieniu steków niż ja ;)
- po usmażeniu zdjąć steki z patelni i odłożyć je na chwilę na bok, aby "odpoczęły" przez kilka minut - dopiero po tym można pokroić je na plastry (w poprzek włókien!)
- truskawki umyć i pokroić wedle uznania (u nas były plasterki)
- granat umyć i wyłuskać nasiona
- szalotkę i natkę drobno posiekać i wymieszać
- do szalotki i natki dodać oliwę i ocet balsamiczny, doprawić solą i pieprzem do smaku
- na talerzach ułożyć po dużej garści sałaty, na każdej porcji rozprowadzić dressing z natką i szalotką (nalepiej mieszając rękami)
- na doprawionej dressingiem sałacie rozsypać ziarenka granatu, rozłożyć kawałki truskawek i plastry wołowiny
- i gotowe :)
Smacznego :)
Ah chyba w końcu się skusze na to połączenie! Mój Ł często mnie do niego namawiał ale mi jakoś truskawki, wołowina i ocet balsamiczny nigdy w głowie nie szły w parze. Jednak coraz częściej słyszę że wiele tracę! Czas się przekonać :)
OdpowiedzUsuńKrysia
http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/
Wiele tracisz ;)
UsuńWspaniale wygląda!
OdpowiedzUsuńA jak smakuje ;)
Usuń