Ale moim celem w tym wpisie nie było prawienie morałów rodzicom tych dzieci (w końcu co ja mogę wiedzieć o wychowywaniu dzieci, skoro sama ich nie mam). Moim celem było zaprezentowanie przepisu na fajną sałatkę z młodych ziemniaków i wędzonego łososia, który Jamie Oliver umieścił w swojej książce "Jamie Oliver w domu. Przez gotowanie do lepszego życia" oraz na swojej stronie internetowej. Oczywiście trochę ten przepis zmodyfikowałam ;)
Sałatka z młodych ziemniaków i wędzonego łososia z przepisu Jamiego Olivera
Składniki (porcja dla 2 osób):
- 20 małych młodych ziemniaczków (wielkości orzecha włoskiego)
- 300g wędzonego łososia (miałam szczęście, moi rodzice dostali od znajomych cały filet świeżego, delikatnie uwędzonego łososia :)
- 1 średniej wielkości pęczek świeżego koperku
- 1 mały słoiczek kaparów (polecam kapary i oliwki marki Iposea - moim zdaniem są najlepsze ze wszystkich dostępnych na polskim rynku, a wypróbowałam naprawdę wiele)
- sok i skórka z 1/2 cytryny (w oryginale jest cała cytryna)
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 2 łyżeczki tartego chrzanu (u mnie ze słoiczka, Jamie poleca świeży korzeń, który należy zetrzeć)
- 2 łyżki śmietany kremówki (u mnie grecki jogurt; kremówka rzadko gości w mojej kuchni...)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ziemniaki strugamy lub obieramy, gotujemy w osolonej wodzie przez 15-20min, do miękkości
- w międzyczasie ścieramy skórkę z cytryny do miski, wyciskamy sok, dodajemy 1 łyżkę octu i 3 łyżki oliwy z oliwek, mieszamy
- kapary płuczemy pod bieżącą wodą, odsączamy i dorzucamy do miski, mieszamy
- koperek myjemy, drobno siekamy, 3/4 dorzucamy do miski, mieszamy
- ugotowane ziemniaki odsączamy i ciepłe wrzucamy do miski z sosem, kaparami i koperkiem, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia
- śmietanę (lub jogurt) mieszamy z tartym chrzanem, doprawiamy solą i pieprzem
- na talerzach rozkładamy plasterki łososia, na łososiu rozkładamy ziemniaczki oraz sos z kaparami
- robimy kleksy z chrzanowej śmietany, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i posypujemy resztką koperku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz