poniedziałek, 25 czerwca 2012

Rustykalna tarta z czereśniami

"Rustykalny" to określenie zmienne niemal jak kobieta, przynajmniej w języku angielskim. Na różnych blogach widziałam je w użyciu w odniesieniu do czegoś, co jest staromodne albo wiejskie/chłopskie albo niedbałe...i brzmi lepiej niż jego odpowiedniki, nieprawdaż? Nadaje "staromodności" vintage'owego sznitu, czemuś wiejskiemu/chłopskiemu dodaje domowego uroku, sprawia, że "niedbałe" staje się "nonszalanckie" ;) U mnie rustykalna będzie tarta, bez specjalnych foremek, wyszukanych szkładników i zbytniego zachodu. Za to z pysznymi czereśniami :) Jeszcze lepsza w towarzystwie lodów waniliowych lub śmietankowych i w gronie bliskich osób.

Rustykalna tarta z czereśniami

Składniki (na ok. 8 porcji):
  • 250g mąki pszennej (krupczatka byłaby najlepsza, ale z tortowej też wychodzi ok)
  • 150g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru (z taką ilością cukru ciasto jest lekko słodkie - osobom preferujących słodsze wypieki polecam dodać więcej cukru, 4-5 łyżek)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 0,5 kg czereśni (lub truskawek lub malin lub jagód lub jabłek lub moreli lub nektarynek lub gruszek... itd.)
Przy doborze proporcji składników kierowałam się tym przepisem.

Przygotowanie:
  1. mąkę i cukier puder przesiewamy do miski lub na stolnicę
  2. dodajemy masło, które albo siekamy razem z mąką i cukrem albo ścieramy do miski/na stolnicę na zwykłej tarce z grubymi oczkami (to jest patent mojej mamy z tym ścieraniem masła na tarce i ja tak właśnie robię - wymaga to mniej pracy niż siekanie)
  3. oddzielamy żółtko od białka, białko odstawiamy na później, żółko dodajemy do ciasta
  4. składniki ciasta mieszamy i ugniatamy, formując kulę
  5. kulę z ciasta owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na ok. 30 min
  6. w międzyczasie myjemy czereśnie, pozbawiamy je ogonków i drylujemy
  7. rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (bez termoobiegu, grzanie z góry i z dołu)
  8. schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placek (przypominający koło ;) o grubości ok 0,5 cm
  9. na rozwałkowane ciasto wykładamy owoce, zostawiając po ok. 1,5-2cm wolnej przestrzeni od brzegu ciasta
  10. zawijamy brzegi ciasta do środka koła, tak, aby trochę zachodziły na owoce
  11. ciasto smarujemy białkiem, całość posypujemy cukrem trzcinowym (autorka oryginalnego przepisu podaje, że może też być biały cukier)
  12. wstawiamy na środkową półkę piekarnika i pieczemy 40min
  13. po upieczeniu wymujemy ciasto z piekarnika i studzimy
  14. podajemy z lodami, serkiem waniliowym lub bitą śmietaną
Zarówno do ciasta, jak i do owoców można dodać różne dodatki. Do ciasta np. 1-2 łyżki kakao lub 1 łyżeczkę cynamonu. Owoce można wymieszać z płatkami migdałowymi lub pokruszonymi orzechami. Spód, przed nałożeniem owoców, można posmarować dżemem lub nutellą.

Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Widzę, że tarta zdecydowanie dobrze prezentuje się z zawiniętymi rogami :) No i po co w takim razie te wszystkie piękne formy, skoro można bez :) ?

    OdpowiedzUsuń