Sałatka z borówkami i serem bursztyn
Składniki (dla 1 osoby):
- duża garść liści szpinaku
- kilkanaście borówek amerykańskich (może być więcej)
- kawałek sera Old Poland Bursztyn (można kupić w większości supermarketów i delikatesów, był nawet u mnie w osiedlowym spożywczaku) - u mnie to była ok 1/5 190-gramowego opakowania
- garść orzechów włoskich
- 1/3 łyżeczki płynnego miodu
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- szpinak rozkładamy/rozsypujemy na talerzu
- mieszając miód, ocet i oliwę przygotowujemy dressing, który doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania
- polewamy (w miarę możliwości równomiernie) szpinak dressingiem
- na doprawionym w ten sposób szpinaku układamy borówki
- ser kroimy na małe kawałki (u mnie sześciano-prostopadłościany ;) i rozrzucamy na sałacie i borówkach
- kruszymy orzechy i rozsypujemy je na wierzchu sałatki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz