Clafoutis robi się szybko, z prostych składników i w prosty sposób. Trudno to spartolić, polecam więc i tym, którzy w pieczeniu czują się dobrze i tym, którzy uważają się za totalne wypiekowe fajtłapy. Przepis zaczerpnęłam ze strony internetowej magazynu kulinarnego KUKBUK. Dodałam czereśnie bez pestek, żeby komfort jedzenia był większy, ale równie dobrze można dodać z pestkami - podobno ciasto uzyskuje wówczas migdałowy aromat.
Clafoutis
Składniki (porcja dla 4-6 osób, u mnie przygotowana w naczyniu żaroodpornym o wymiarach ok 15x15 cm)
- 300g czereśni
- 1/4 szklanki cukru (ok 60g)
- 1/2 szklanki mąki (ok 90g)
- 1/2 szklanki mleka (125ml)
- 80g masła + trochę do wysmarowania formy
- 1 jajko
Przygotowanie:
1. Czereśnie myjemy i drylujemy
2. Naczynie do zapiekania natłuszczamy masłem, na dno wsypujemy wydrylowane czereśnie
3. Masło roztapiamy na patelni i odstawiamy na bok, do przestygnięcia
4. Mąkę mieszamy z cukrem, a następnie dodajemy mleko, jajko i przestudzone stopione masło - najłatwiej będzie połączyć składniki mikserem, docelowo powinniśmy uzyskać gładką masę przypominającą ciasto na naleśniki
5. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, grzanie z góry i z dołu, bez termoobiegu
6. Ciasto wlewamy do przygotowanego wcześniej naczynia z czereśniami, starając się je równomiernie rozprowadzić na powirzchni czereśni
7. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25-30 min, do uzyskania złocistego koloru
Smacznego :-)
Wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuń