Dziś, wyjątkowo, będzie nieprzegadany wpis. Nie ma co się rozpisywać, do roboty!
Jajka zapiekane ze szparagami
Składniki (dla 2 osób):
- pęczek zielonych szparagów (10-12 sztuk)
- kilka plasterków wędliny (u mnie moja ukochana polędwica sopocka) - można pominąć, jeśli nie macie akurat wędliny lub wolicie bez mięsa
- 4 jajka
- trochę masła do wysmarowania formy (lub inny tłuszcz, byle nie margaryna)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- zaczynamy od wyjęcia jajek z lodówki, żeby przed pieczeniem zdążyły się trochę ogrzać w temperaturze pokojowej
- szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki, z łodyg usuwamy łuski, kroimy na mniejsze kawałki (u mnie na trzy)
- wędline kroimy w paski
- dno naczynia do zapiekania natłuszczamy, wrzucamy pokrojone szparagi i wędlinę, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, mieszamy
- piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza, grzanie od góry i od dołu
- do rozgrzanego piekarnika wstawiamy naczynia ze szparagami i pieczemy przez 10 minut
- po 10 minutach wyjmujemy naczynia ze szparagami z piekarnika i wbijamy jajka (można wcześniej wbić je do miseczki i wylewać z miseczki na szparagi, żeby nie ryzykować, że do szparagów wpadną skorupki)
- naczynia ze szparagami i jajkami z powrotem wstawiamy do piekarnika, temperatura bez zmian - i teraz zaczyna się najtrudniejsza część
- zapiekamy od 7 do 10 minut - to zależy od wielkości jajek i od "zachowania" Waszych piekarników, u mnie zapiekanie trwało ok 10 minut, miałam duże jajka
- naczynia wyjmujemy z piekarnika w momencie, gdy białko jest ładnie ścięte, a żółtko jedynie przesłonięte ściętą "błonką", a w środku płynne
- serwujemy od razu, np. z pieczywem do maczania w płynnym żółtku
Smacznego :-)
Może i nuda, ale ja nigdy nie robiłam! Po pracy lecę po szparagi i nadrabiam zaległości! ;)
OdpowiedzUsuń