W TOP10 ulubionych potraw Wybranka jest takie jedno danie, które gotujemy dość często. Z przepisu Gordona Ramsaya, który odkryliśmy jakiś rok temu: farfalle z boczkiem i groszkiem. I to ono stało się atrakcją dzisiejszego wieczoru. Proste składniki, prosty przepis, szybkie wykonanie. Czego chcieć więcej, jeśli humor nie dopisuje, a zmęczenie zniechęca do bardziej praco- czy czasochłonnych kuchennych operacji? Do tego czerwone wytrawne wino z Bordeaux (a dokładnie Haut-Médoc) i jedziemy z tym pocieszaniem :)
Makaron farfalle z boczkiem i zielonym groszkiem
Składniki (porcja dla 2 osób):
- 4 garści makaronu farfalle
- 1/2 opakowania mrożonego groszku
- 20 dag boczku (może być wędzony w plasterkach albo lardon)
- 100ml śmietany (12% lub 18%)
- 1/2 krzaczka świeżej szałwi
- 4 gałązki natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki startego parmezanu + trochę do posypania gotowego dania na talerzu
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka soli
- nastawić wodę na makaron, osolić 1 łużką soli na ok 3l wody
- boczek pokroić w kostkę i podsmażyć bez tłuszczu (na suchej patelni, wystarczy tłuszcz, który wytopi się z boczku)
- mrożony groszek przesypać do miseczki (lub innego naczynia), zalać wrzątkiem - jak woda całkowicie ostygnie, odcedzić (ew. można też przez chwilę zblanszować w gotującego się w garnku wodzie)
- drobno posiekać czosnek i dorzucić na patelnię do boczku
- wrzucić makaron do gotującej się wody i gotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
- na patelnię dodać śmietanę i (odsączony z wody) rozmrożony groszek
- drobno posiekać szałwię i natkę, dorzucić na patelnię, wymieszać
- dodać 2 łyżki startego parmezanu, ponownie wymieszać
- sos doprawić pieprzem do smaku
- do sosu wrzucić makaron, dobrze wymieszać (tak, aby sos oblepił kokardki)
- na talerzu można dodatkowo posypać makaron świeżo startym parmezanem
A gdzie się podział groszek???
OdpowiedzUsuńI_Graszka
Faktycznie idealne gdy nie ma się siły gotować, a chce się zjeść coś dobrego. Skorzystam z tego przepisu na pewno.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.