Zielone szparagi zapiekane z cytryną i rozmarynem
Składniki (dla 1 osoby):
- 10 zielonych szparagów (pół pęczka)
- 1/2 niedużej cytryny
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza (bez termoobiegu, grzanie od góry i od dołu)
- Szparagi płuczemy (żeby wypłukać piasek, który mógł schować się między "płatkami" główek szparagów) i odcinamy końcówki (do miejsca, w którym przestają być łykowate; można też lekko zgiąć łodygę i pozwolić jej się złamać - złamie się właśnie w tym miejscu, w którym łykowata końcówka przechodzi w jędrną łodygę)
- Cytrynę porządnie myjemy i (połowę owocu) kroimy w plasterki
- Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą, układamy szparagi i oprószamy je solą i pieprzem
- Na doprawionych szparagach układamy plastry cytryny oraz gałązki rozmarynu
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut - będą gotowe gdy nieco zwiotczeją (jeśli macie znacznie grubsze szparagi niż moje, być może będzie potrzebne dłuższe pieczenie)
P.S. Jeśli w tym roku jeszcze nie jedliście szparagów, a chcielibyście, radzę się pospieszyć. Zbliżamy się ku końcowi sezonu, bo szparagi podrożały na Hali Mirowskiej ;) Na razie o 50 groszy na pęczku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz