Ciasto biszkoptowe z jagodami
Składniki (na klasyczną prostokątną blachę o wymiarach 20x3cm):
- 4 jajka
- 1 szklanka (170g) mąki pszennej (najzwyklejszej) + 1 czubata łyżka do posypania jagód
- 3/4 szklanki cukru (165g)
- opcjonalnie można dodać też 1 op. (16g) cukru waniliowego dla jeszcze bardziej domowego efektu :
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- ok. 300-350g świeżych jagód
- trochę masła i bułki tartej do natłuszczenia i obsypania blachy
- cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
- jagody przekładamy na sitko/durszlak i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą, uważając, żeby nie pozgniatać owoców, a następnie przebieramy (pozbywamy się listków i innych niezbyt potrzebnych elementów) i odstawiamy do odsączenia
- jajka (całe, nie oddzielamy żółtek od białek) miksujemy (ubijamy) z cukrem (jeśli dodajecie waniliowego to z oboma rodzajami) do uzyskania gładkiej, puszystej masy o kremowym kolorze
- w osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy suchą mieszaninę do jajek ubitych z cukrem i mieszamy mikserem
- do ciasta dodajemy olej i dalej mieszamy
- blachę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, a następnie wlewamy na blachę ciasto, starając się je równomiernie rozprowadzić na dnie blachy
- odsączone jagody posypujemy łyżką mąki - to jest patent mojej mamy, mąka ma zapobiegać opadaniu owoców na dno formy (działa, sprawdziłam :)
- oprószone mąką jagody rozkładamy na cieście
- rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza (bez termoobiegu) i pieczemy ciasto przez 30-35min, do suchego patyczka
- po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy
- wystudzone (zimne) ciasto posypujemy cukrem pudrem i serwujemy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz