Torcik czekoladowy
Składniki (na blachę o średnicy ok 24 cm):
SPÓD
takie jak tutaj na czekoladowy spód
KREM
- 250g serka mascarpone
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru lub 2 łyżki syropu z agawy (można dodać więcej słodyczy, jeśli wolicie słodsze kremy - polecam spróbować zanim rozsmarujecie na spodzie i ocenić wedle własnego gustu, czy trzeba dosłodzić, czy nie; sam spód nie jest specjalnie słodki)
- przygotowujemy spód zgodnie ze wskazówkami z tego wpisu
- gdy spód będzie upieczony, odwrócony, dociążony i wystudzony (= gotowy do dekoracji), szykujemy krem
- do niedużego garnka nalewamy wodę (1/4 pojemności), stawiamy na ogniu i doprowadzamy do zagotowania, a następnie zmniejszamy ogień, a na garnku stawiamy metalową miskę tak, żeby dno znalazło się we wnętrzu garnka, ale żeby nie dotykało powierzchni wody
- na dno miski wrzucamy połamaną czekoladę i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej
- gdy czekolada będzie już rozpuszczona, dodajemy serek mascarpone i powoli go podgrzewamy, mieszając z rozpuszczoną czekoladą, do uzyskania jednolitej masy
- na koniec dosładzamy cukrem pudrem lub syropem z agawy, zdejmujemy z ognia i studzimy
- po zupełnym wystudzeniu kremu, nakładamy go na spód, rozsmarowując po wierzchu i wychodząc nieco poza brzeg, żeby uzyskać efekt czapy
- na koniec, kolistymi ruchami, robimy "ślimakowy" wzorek na kremie na wierzchu ciasta, możemy wetknąć czekoladowe dekoracje (tak jak na zdjęciu) albo posypać czekoladową posypką/startą czekoladą
- przed podaniem schładzamy w lodówce przez 1-2h
Smacznego :-)
Bardzo smakowicie wygląda. Kremy do ciast na bazie mascarpone są pyszne :)
OdpowiedzUsuńNie sądziłam, że tak efektowny torcik można tak łatwo wykonać, na pewno spróbuję! Dużo fajnych przepisów o różnym stopniu trudności znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ i jest tam mnóstwo przepisów na wiele okazji. Od kiedy tam zaglądam zawsze zrobię coś pysnego
OdpowiedzUsuń