Zupa porowo-jabłkowa Małgosi
Składniki (dla 4-5 osób):
- 2 jabłka (najlepiej szara reneta)
- 2 duże pory
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 1 marchew
- 1 czubata łyżka masła
- 1 litr bulionu (warzywnego lub drobiowego, wołowy będzie zbyt intensywny)
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: 100ml śmietanki (u mnie bez), świeży tymianek (mój dodatek)
Przygotowanie:
- od porów odkrajamy zieloną część, białą część myjemy, kroimy w plastry (nie muszą być cienkie, bo zupa będzie później miksowana)
- na dno garnka, w której będzie gotowana zupa, wrzucamy masło i rozpuszczamy
- do garnka dorzucamy pokrojone pory, posypujemy szczyptą soli i dusimy do miękkości
- w międzyczasie myjemy i obieramy pozostałe warzywa i jabłko, a następnie siekamy
- gdy por będzie miękki, dorzucamy pokrojone warzywa i jabłko, dolewamy bulion, przykrywamy i gotujemy, aż kawałki warzyw będą miękkie, a kawałki jabłka będą się rozpadały
- miksujemy zupę na gładki krem, dodajemy śmietankę (opcjonalnie) i doprawiamy solą i pieprzem
- zupę rozlewamy do miseczek/talerzy i posypujemy świeżym tymiankiem (opcjonalnie)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz